Както обявихме предварително, празничното честване на Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и християнската младеж, бе организирано от църковното настоятелство при манастира „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин. Събитието премина под патронажа на архиерейския наместник отец Борис Петров. То се състоя вчера в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград, в присъствието на много гости, сред които ученици, учители, представители на настоятелството при светата обител, на сдружение „Сила на духа” към Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, дамски клуб „Инер Уил” и други. 


Гостите бяха приветствани от директора на музея Рени Петрова. Тя припомни накратко историята на религиозния празник. 


От името на църковното настоятелство при манастира в Зелин поздравление към присъстващите поднесе Елисавета Митушева. Тя им благодари, че са отделили от своето време да уважат празничното събитие. Елисавета Митушева подчерта, че целта на проявата е приобщаване към християнската религия, защото „тя просвещава и възпитава в нравствени добродетели”.


Първи в празничната програма се представиха ученици от ОУ „Васил Левски” – Литаково, изучаващи религия като свободно избираем предмет. С много ентусиазъм те пресъздадоха библейската сцена „Въведение Богородично" – въвеждане на 3-годишната Мария в храма, което се извършва от нейните благочестиви родители Йоаким и Ана. 


Ученици от  ОУ „Св. Кирил и Методий” – Ботевград изиграха сценка, с която разказаха за това как се създава семейство и какви трябва да бъдат взаимоотношенията в него. 


Участие в празника взеха и две възпитанички на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. Те бяха подготвили есета за християнското семейството, които предизвикаха аплодисментите на публиката. 


„Но когато напуснете топлото гнездо, недейте го забравя! Семейството е това, което имате. Уважавайте труда на своите родители! Те се стремят да бъдат рамо, на което да се облегнете. А най-вече и пример, на който да подражавате. Благодарете на Бог, че Ви е удостоил с този най-съкровен дар и го пазете! Най-прекрасното нещо на този свят е да имаш семейство!”, гласи част от първата творба. 


„Годините ще минат, приятелите ще ни предадат, а любимите ще ни напуснат. Кариерата ни ще залезе. Само онези, които истински ни обичат, ще останат до нас. Те ще ни прегърнат, когато сме на дъното и когато сме на върха. Оценявайте близките си и прощавайте грешките им! Защото никой не е перфектен. А любовта на семейството е най-голямата благословия в живота!” – се казваше във втората творба. 


В края на програмата думата бе дадена на архиерейския наместник отец Борис. „Както децата казаха, ние всички сме различни, но трябва да приемаме своите различия и да ги преодоляваме с любов един към друг, за да може след венчанието Бог да дари всички семейства с плода на брака, а именно с деца”, каза той. Отец Борис призова присъстващите да запазят общочовешките християнски добродетели, да обикнат Бог от цялата си душа и сърце и да прощават на своите ближни. „Господ Иисус Христос е казал, че ближен е не този, който ни прави добро и не този, който ни помага, а този който има нужда да му се помогне. А за самото семейство Св. апостол Павел казва, че то е умалена малка църква, а голямата църква сме всички ние, християните. Затова трябва да живеем като братя и сестри, като едно голямо християнско семейство”, обясни архиерейският наместник. В изказването си той засегна и други въпроси – за Светото венчание, силата на изповедта, задълженията и отговорностите на родителите, свързани с възпитанието на децата. Отец Борис пожела на всички да посрещнат щастливи идващите светли християнски празници.


Гостите получиха картички, на които е изобразено Въведение Богородично. Те са дело на ученици от ОУ "Васил Левски" - Ботевград и ОУ "Васил Левски" - с. Литаково.