С панихида при руските паметници в двора на църквата „Св.Архангел Михаил” и в м. Прогон започна днешният паметен ден за Освобождението на Етрополе.
Панихида пред паметника в църквата „Св.Архангел Михаил” беше отслужена в 10:30 часа от отец Огнян и отец Христо. 
Ученици от СУ "Христо Ясенов" посветиха стиховете, словата и песните на героизма, саможертвата и гибелта на стотиците руски воини, чиито кости лежат в двора на Етрополската обител.
Паметникът, издигнат в тяхна чест, беше отрупан със свежи цветя, поставени от името на кмета на община Етрополе и председателя на Общинския съвет, "Елаците -Мед" АД, Геотехмин ООД, СУ " Хр.Ясенов" и РПК - гр.Етрополе.
Тържеството уважиха Димитър Димитров - кмет на община Етрополе, Марин Маринов - председател на Общински съвет, Росица Христова - заместник-кмет на общината, Стефан Борисов – заместник-кмет, инж.Валентин Цацов - директор на Рудодобивен комплекс "Елаците-Мед" АД, общински съветници, служители в общинска администрация, представители на общински институции и фирми.
Един час след това бяха положени венци и цветя пред паметника на Прогон. По традиция, възспоменателното тържество там се организира от ПГ „Тодор Пеев”.
На празника тази година няма чуждестранни делегации.