Българските баскетболисти допуснаха драматична загуба в първия си мач от квалификациите за световното първенство в Китай през 2019 г. Националите, водени от Любомир Минчев, отстъпиха с 80:82 срещу Финландия в зала "Арена Ботевград". 


Първото полувреме беше много равностойно и почти през цялото време резултатът вървеше кош за кош. Българите спечелиха първата четвърт с 19:17, а в средата на втората стигнаха до най-големия си аванс - 25:20. Финландците обаче направиха обрат и се оттеглиха на почивка с преднина от три точки - 39:36. 


В третата четвърт българският отбор допусна да изостане с 13 точки след серия от тройки и контраатаки на Финландия. Гостите поддържаха комфортен аванс до последните три минути на мача. Домакините обаче се вдигнаха на щурм в края. Те бяха много близо до драматичен обрат, но не успяха да се възползват от шанса си. 


Българските баскетболисти стопиха изоставането си до една точка при 79:80. Te имаха 24 секунди за атака при 32 секунди до финалната сирена. Домакините обаче пропиляха две възможности да стигнат до кош и след това бяха принудени да пратят Джамар Уилсън на наказателната линия. 


Натурализираният американец не сгреши и даде три точки аванс на Финландия. В оставащите пет секунди Павел Маринов пробив към коша и беше фаулиран. Той вкара първия изстрел, а при втория умишлено стреля в ринга. Александър Везенков стигна пръв до топката и я изпрати в коша. 


Съдиите обаче отмениха попадението, което щеше да прати мача в продължения. Те прецениха, че Везенков е навлязъл в подкошието по-рано от позволеното според правилника. Това реши изхода на двубоя при оставащи 1.7 секунди до сирената. 


Стрелбата от тройката се оказа голямата разлика между двата отбора. Финландците вкараха 14 от 31 изстрела от далечно разстояние - 45%, докато българите реализираха само 5 от 18 опита, което е едва 28%. 


Уилсън беше най-полезен за успеха на скандинавците с 20 точки, седем асистенции, пет борби и три откраднати топки. Изключително силно се представи и Анти Канерво, който вкара пет от шестте си опита от тройката и завърши с 18 точки. Kaпитанът Шон Хъф добави 14 точки. 


Станимир Маринов беше най-резултатен в българския състав с 18 точки. Александър Везенков отбеляза 16, към които добави седем борби, три асистенции и две откраднати топки. Павел Маринов приключи с 15 точки, 5 борби и 3 асистенции и е с най-висок коефициент на полезност.