„Осмото чудо” е мащабна продукция със специалното участие на холивудската звезда Бен Крос в ролята на кореспондента на в. „Таймс“ Джеймс Баучер. Ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер е великолепно пресъсздадена от холивудския актьор Бен Крос. Негов партньор в повествованието е друг, свързан с България чужденец – унгарският композитор Бела Барток. Ролята е поверена на успешния български актьор Атанас Сребрев, снимал се в близо 80 чуждестранни филмови продукции.
Това  е спектакъл, посветен на неповторимите музикални размери в българския фолклор, които са наше национално богатство. Той е естествено продължение на най-популярния спектакъл на ансамбъла – „Това е България!“. Акцентът в новия мащабен проект в репертоара на „Българе“ е върху неравноделните размери в българския фолклор, тяхното многообразие и неподражаема ритмика. Сценарист, режисьор и хореограф на постановката е продуцентът на ансамбъла Христо Ив. Димитров.
Пътувайки с „Ориент експрес“, героите на Бен Крос и Атанас Сребрев по непринуден и атрактивен начин водят разказа в „Осмото чудо“ чрез филм на мултимедия в хода на спектакъла, композиран от 7 сценични картини.
Двамата водят разговор при пътуването си в "Ориент Експрес", единият отиващ за да остане до края на живота си в България, а другият за Истанбул и за да срещне човека променил живото му.


Мащабната продукция на ансамбъл "Българе” снощи остави без дъх стотиците зрители, изпълнили до краен предел големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”.
В продължение на два часа зрителите бяха пленени от магията на завладяващите български народни танци, като същевременно  всеки за себе си преоткри личността на големия приятел на България – кореспондента на в. „Таймс“ за Балканите Джеймс Баучер. Посветил близо 30 години от живота си на българската кауза, ирландският журналист е сред чужденците, избрали да останат в България завинаги.
Някои  пък преоткриха многообразието от неревноделните тактове в народната ни музика от почти всички фолклорни области на страната ни.


Спектакълът беше кулминацията в организираните чествания по повод 140-та годишнина от Освобождението на Етрополе от турско робство.
След като бяха приветствани гостите на празника, бяха съобщени получените поздравителни адреси от народни представители, кметове на съседни общини и от държавни институции.
Празничното слово прочете Димитър Димитров - кмет на Община Етрополе.
След това, с международния влак "Ориент Експрес", на сцената се появиха в непрекъснат ритъм 7-те музикално-танцови картини, които докоснаха по своеобразен начин най-нежната струна на българина – любовта и преклонението му пред Родината.
В салона бяха хора с различни възрасти, предпочитания и разбирания, но всичките те отреагираха бурно на репликата от филма ....."Не е чудо - това е България!"