Трима български победители бяха отличени в Регионалния Финал на Централноевропейските Награди за Стартиращи компании (Central European Startup Awards 2017) 


Събитието се проведе на 23ти ноември в София Тех Парк и отличи най-добрите стартиращи компании от централна и източна Европа


На 23ти ноември в София Тех Парк се проведе регионалният финал на едно от най-мащабните и значими европейски събития, Central European Startup Awards, организирано от Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE https://www.ablebulgaria.org/en/). Основна цел на събитието, провеждащо се за четвърта поредна година, бе да отличи и награди най-добрите стартиращи компании от Централна и Източна Европа. Повече информация можете да откриете на страницата на Central European Startup Awards в социалните мрежи: https://www.facebook.com/events/291912104594584/.


Големите победители в Central European Startup Awards бяха селектирани от международно жури измежду хиляди получени номинации и наградени в дванадесет категории. Специално отличие “People’s Choice” бе връчено на един от  най-добрите стартиращи бизнеси, избран с помощта на публично гласуване и над 15,000 събрани гласа. Освен признание за постигнатите успехи и положения труд, победителите получиха възможност да участват в редица събития за предприемачество в Европа, както и шанса да се състезават на Global Startup Awards Grand Finale в Китай през 2018 г.


„Вярваме, че българската предприемаческа екосистема има какво да покаже на глобално ниво и именно затова поехме инициативата да сме домакин на регионалната надпревара, благодарение на която София и България бяха посетени от над 200 стартиращи фирми, инвеститори и акселератори от региона, а и света“, сподели в приветствието си Деница Симеонова, изпълнителен директор Асоциация на българските лидери и предприемачи. 


Част от официалното откриване на церемонията беше председателят на Управителния съвет на “Фонд мениджър на финансови инструменти в България” (ФМФИБ) ЕАД Мартин Дановски, който сподели с българската и международна предприемаческа аудитория, че над 150 милиона евро за дялово инвестиране ще бъдат пуснати от ФМФИБ за следващите пет години в подкрепа на българската екосистема. Г-н Дановски покани всички стартиращи компании да обърнат поглед към финансовите инструменти управлявани от ФМФИБ, като обясни предстоящите възможности и инструменти, от които те биха могли да се възползват, за да развият своя бизнес в България. 


Измежду дванайсетте регионални победители тази година има трима български представители - инвестиционния фонд LAUNCHub Ventures в категория "Инвеститор на годината", Puzl CowOrKing за "Най-добро споделено пространство" и Bee Smart Technologies, която взе отличието за "Най-добър стартъп в областта Интернет на нещата". 


В програмата на Central European Startup Awards Grand Finale 2017 тази година се състояха три основни събития: 


• CEE Ecosystem Summit - целодневна нетуъркинг среща за обмен на информация, знания и добри практики между стартиращи компании, организации и институции. В резултат от срещата и проведената на нея дискусия, ще бъде създаден и публикуван в началото на 2018 година доклад за състоянието на предприемаческата екосистема в Централна и Източна Европа;


• Central European Startup Awards Ceremony - официална церемонията по награждаването на най-добрите стартиращи компании, отличени в дванадесет категории и Наградата на публиката; 


• Afterparty – възможност за разгори и срещи в неформална обстановка с някои от най-успешните, иновативни и дръзки предприемачи в региона.


Списък на регионалните победители в Central European Startup Awards 2017:


• Най-добра програма за развитие на стартиращи компании: ABC Accelerator (Словения)


www.abc-accelerator.com


o Описание на категорията: Установена програма, насочена към менториране и подпомагане растежа на иновативни стартиращи компании.


• Инвеститор на годината: LAUNCHub Ventures (България) 


https://www.launchub.vc


o Описание на категорията: Физическо лице или компания, която е показала най-добър инвестиционен резултат през последната година. 


• Най-добро споделено работно пространствo: Puzl CowOrKing (България)


https://coworking.puzl.com


o Описание на категорията: Споделено работно пространство, заслужило признание за услугите, подкрепата и ресурсите си към бързо разрастващи се технологии и за създаване на култура и среда, която насърчава иновациите.


• Най-добра стартираща компания в сферата на AI: Turbine.AI (Унгария) http://turbine.ai


o Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и прилагане на технологии с цел подобряване на начините, по които бизнеса и обществото създават решения за нерешими до момента предизвикателства.


• Най-добра стартираща компания със социална насоченост: SoWat (Румъния)


http://sowat.eu


o Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и обществено въздействие с цел разработване на решения за социални, културни или екологични проблеми.


• Най-добра стартираща компания в сферата на Biotech: Turbine.AI (Унгария)


http://turbine.ai


o Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и резултати в разработването на решения, методи и / или продукти насочени към подобряване качеството на живот и развитието на селското стопанство.


• Най-добра стартираща компания в сферата на FinTech: Bitpanda (Австрия)


https://www.bitpanda.com


o Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и резултати в създаването на продукт / услуга / технология подобряваща сферата на финансовите услуги.


• Най-добра стартираща компания в сферата на IoT: Bee Smart Technologies (България)


http://www.beesmart.tech


o Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и резултати в създаването на продукт позволяващи събиране и обмен на данни.


• Най-добра стартираща компания в сферата на Smart City: Symvaro (Австрия)


https://symvaro.com


o Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и резултати в разработване на решения или продукти, насочени към по-добра свързаност, цифровизация и управление на градската инфраструктура.


• Основател на годината: Sara Koslinska (Полша)


https://www.linkedin.com/in/sarakoslinska


o Описание на категорията: Основател за стартиращ бизнес, който през последните години е показал забележителни постижения по отношение на растеж, продажби, иновативност, обществен принос, лидерство.


• Най-добра нова стартираща компания: EVA Vision (Унгария)


http://www.eva.vision


o Описание на категорията: Стартиращ бизнес основан до преди две години, който е показал най-голямото развитие въз основа на растеж, иновации и значимост на продукта / услугата.


• Най-добра стартираща компания, избрана от публиката: Billon (Полша)


https://billongroup.com


• Най-добра стартираща компания за 2017: Turbine.AI (Унгария)


http://turbine.ai


Специални гости на Central European Startup Awards Grand Finale бяха както представители на големи корпорации като Telenor, NN Group, Nestlé, SGL Group, PwC, Alior Bank, Microsoft, Sodexo, SAP, Pernod-Ricard, HP Enterprise, така и световно признати експерти и лидери като: Макс Кели - управляващ директор в акселераторска програма TechStars London, осигуряваща достъп до финансиране, менторство и контакти с местни топ предприемачи; Таня Соман - инвеститор и партньор в 500Startups - фонд за инвестиции в стартиращи компании в ранен етап на развитие; Кристобал Алонсо - изпълнителен директор на Startup Wise Guys - водеща европейска акселераторска програма за стартиращи компании в сферата на софтуерната индустрия; Тил Орхман - съосновател и изпълнителен директор в Pirate Global и Startup Safari - събития с международен обхват насочени към стартиращи компании; Матео Пензо - технологичен директор във Frog Design, основател и изпълнителен директор на Frontier Conferences, съосновател на Talent Garden; Хюсеин Канжи - инвеститор и партньор в Hoxton Ventures - европейски фонд за рисков капитал; Еди Ариета - президент на Publicize - компания за PR решения за стартиращи технологични компании; Валемар Олденбургер - директор комуникации и връзки с обществеността за Дженеръл Електрик Централна и Източна Европа; Нина Синдия - Стартъп Мениджър в Майкрософт Централна и Източна Европа; Магдалена Квоска - проектен мениджър на Startup Collider Accelerator by PwC.


Central European Startup Awards Grand Finale се осъществи в България с институционалната подкрепа на Министерство на икономиката. Спонсори на събитието са: Содексо България, Фонд мениджър на финансови инструменти в България, Фондация българска памет, Raffy, Chivas, Carlsberg и DigitalK. Основни партньори подкрепящи инициативата са: ИАНМСП, LAUNCHub Ventures, BVCA, Microsoft Innovation Center, JA Bulgaria, IO Era, Sofia Tech Park, Inter Expo Center, Startup Navigator, Baldaran, Chatbird, Right Rental, Stage Masters, Edit.bg, Seenews, Economic.bg, Капитал. 


За CESA


Central European Startup Awards е уникалнa поредица от събития в региона на Централна и Източна Европа. Инициативата започва през 2013 г. и цели да събере най-добрите от най-добрите в стартъп общността в тази част на континента. Амбицията на CESA е да награди, стимулира и вдъхнови предприемачите, като в същото време обедини и компаниите, инвеститорите и всички останали участници в екосистемата. CESA e едно от четирите регионални събития, част от Global Startup Awards.


За ABLE


Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) е неправителствена организация, създадена от участници в програмата на Младите български лидери (BYLP). Мисията на ABLE е да насърчава развитието на активното гражданско общество, както и да подкрепя предприемачеството в България. Освен CESA, асоциацията организира в продължение на три години предприемаческото състезание Get in the Ring (https://getinthering.co) в страната.