Прецедент! За първи път откакто преди близо 42 години Добринка Николова даде старта на спортната акробатика в нашия град, превърнала се бързо в един от най-обичаните спортове, Ботевград ще бъде домакин на държавно първенство. В този огромен период главната причина за това бе липсата на подходяща база. От няколко години обаче градът ни вече разполага с такава - модерната Арена Ботевград. Именно в нея ще се проведе и държавното първенство първенство по спортна акробатика - индивидуална и групова, за момичета и момчета на възраст от 6 до 15 години.


Досега в такава голяма зала не е провеждано държавно първенство по акробатика. Датата на това първо по рода си събитие е 10 декември.


В шампионата ще участват четири възрасти.  Две от тях са при индивидуалната акробатика - в едната са момичета и момчета от 6 до 8 години, в другата - от 9 до 11 години. А в груповата акробатика възрастовите групи са 6-14 и 7 -15  години. В събота, 9 декември всички участници ще направят тренировки в Арена Ботевград, самото състезание е в неделя, 10 декември.


Шампионатите при най-малките винаги са с най-голям брой участници. Само състезателите са над 200 на брой. А заради ниската им възраст естествено е повечето от тях да бъдат придружени и от родители и близки. Което пък поставя проблема с легловата база, сподели основоположничката на акробатиката в Ботевград Добринка Николова. Но се надява с общи усилия този наистина немалък проблем да бъде разрешен, въпреки че доста от хотелите в района, освен големия хотел в Ботевград, или са заети по това време, или пък не работят. Собствениците на хотел "Ботевград" правят всичко възможно да настанят преобладаващата част от онези, които ще пристигнат за състезанието - около 210 души.


Огромно съдействие в организацията на държавния шампионат Добринка Николова получава от общината и лично от Михаил Михайлов, директор на ОП "Балкан". За да могат да се покрият всички изисквания по провеждането на първенството.