Празнична програма предшестваше запалването на светлините на коледната елха и украсата в центъра на Ботевград. Площадът бе огласен от коледни песни в изпълнение на детски хор “Бонка Големанова“ с диригент Боряна Нешкова. Водеща на тържеството бе Снежанка. Тя поздрави малките жители на града и ги призова да извикат заедно Дядо Коледа. След няколко повиквания и песнички, белобрадият старец долетя с делтапланер, направи няколко кръга над центъра на Ботевград и се появи сред децата, за да участва в запалване на коледните светлини. 


Дядо Коледа сподели с присъстващите на тържеството, че преди време получавал всяка година писмо от местно момче, което искало от него спортни екипи. Днес то отново му пише, но вече не се обръща към него с обичайното “Скъпи Дядо Коледа“, а с “Уважаеми Дядо Коледа“. Освен това и желанието му е друго - хората в Ботевград да живеят по-добре и да бъдат по-щастливи. Оказа се, че въпросното момче е кметът на Ботевград.


От своя страна Иван Гавалюгов се обърна най-напред с поздрав към малките жители на града. Той им пожела да бъдат здрави, винаги усмихнати, да бъдат старателни в детската градина и в училище, празничното настроение да не ги напуска през целия месец и да получат, разбира се, желаните подаръци, а на  родителите, бабите, дядовците и всички останали граждани – весели Коледни и Новогодишни празници.


Тържествената програма по запалване на коледните светлини включваше още впечатляващо светлинно и огнено шоу, в края на което артистите изписаха с огнени букви традиционното пожелание: “Весела Коледа“.  В края на тържеството белобрадият старец обяви, че всеки малчуган, който желае, може да се снима с неговия висок помощник.