Софийският апелативен съд е уважил протеста на Окръжна прокуратура – София срещу оправдателната първоинстаницонна присъда на Н. Младенов и го е признал за виновен за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2, вр. чл. 115 от НК.


През лятото на 2015 г. подсъдимият Младенов живял в къщата на негов познат Ботевград, в която постоянно пребивавали и други лица. Всички те се занимавали със събиране на отпадъци и предаването им в съответните пунктове за изкупуване. С получаваните по този начин средства мъжете се хранели и ежедневно употребявали значителни количества алкохол, получен основно след смесване на чист спирт с вода.


В следобедните часове на 11.08.2015 г. в къщата се намирали четирима мъже, като всичките били под въздействието на употребен алкохол. Между подсъдимия Н. Младенов и Д. Петков възникнал конфликт по повод парична сума от десет лева. Младенов напуснал къщата за няколко часа, след като се върнал, мотивиран от случилото се пред деня, нанесъл няколко удара с парче дърво на Д. Петков.


На сутринта пострадалият бил открит от двама обитатели на къщата в безпомощно състояние на терасата на втория етаж, лежащ на земята и оплакващ се от силни болки. Той бил в съзнание, като главата му била в кръв. Петков им споделил, че бил ударен от Н. Младенов по главата, лицето и по ръката.


След подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112 пострадалият бил откаран в болницата в Ботевград, откъдето по-късно транспортиран в МБАЛ „Света Анна“ в София. Въпреки предприетите действия по лечение на мъжа, състоянието му се влошило, той изпаднал в кома и след няколко дни починал.


Извършената съдебно-медицинската експертиза е установила причината за смъртта на Д. Петков – дихателно и сърдечносъдова недостатъчност, настъпила в резултат на черепномозъчна травма, довела до мозъчен оток с вклиняване.


На първа инстанция по делото Софийският окръжен съд е оправдал подсъдимия Младенов с мотив, че обвинението срещу него за извършено убийство е недоказано.


След внесен от прокуратурата протест Софийският апелативен съд е признал подсъдимия Младенов за виновен и му е наложил наказание от десет години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.