Днешният 10 декември ще остане паметен в историята на ботевградския спорт. Защото за първи път от близо 42 години - откакто Добринка Николова постави основите на спортната акробатика - градът ни за първи път бе домакин на състезание по този красив спорт. Това бе турнирът от държавния календар на федерацията по спортна акробатика -  "Млад акробат".


"Арена Ботевград" събра стотици участници и зрители още от 8 и половина сутринта, когато бе дадено началото на състезанието, чак до закриването му около четири и половина следобед. Състезателите бяха над двеста от 13 клуба по акробатика от цялата страна. Турнирът бе открит от кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, и с традиционната стилна церемония с участието на мажоретните състави и младежкия духов оркестър.


Сутрешните сесии бяха за двете възрастови групи в индивидуалната акробатика за момичета и момчета. Именно в тях бяха и 13-те малки състезатели от Ботевград. Едно от момичетата - Мадлен Дойчева, игра извън класирането.


Във възрастовата група от 6 до 8 години на трето място е Деница Босилкова. Тя спечели бронзовия медал с трета оценка от  25.090. Победителка е Кристин Кръстева от Юнак Хасково с 25.820, със среброто е Петя Георгиева от клуб "Стефан Данчев" Сливен. Останалите три момиченца от Ботевград заеха следните места: Мария Хачатрян - 10-то, Симона Иванова - 20-то и Мария Донова - 25-то, от общо 38 участнички.


При момчетата от 6 до 8 години със златен медал е Мартин Челебиев от Нефтохимик 2011 Бургас с 24.870, втори е Даниел Стойчев от Акро Джъмп Бургас, с бронзов медал е представителят на третия бургаски клуб - КСА Бургас, Даниел Данков.


Страхотно се представиха ботевградските акробатки  във възрастовата група от 9 до 11 години. Две от тях окупираха първите две места в класирането при 35 участнички. Със златен медал е Дария Пламенова Иванова, която получи най-висока оценка от 26.610, а със сребърния е Елена Босилкова с резултат 26.160. Третото място е за Пламена Георгиева от Акро Джъмп Бургас с 25.980. Другите момичета от ботевградския клуб по акробатика се класираха: Мартина Нитова - 8-мо място, София Николаева - 13-то място, Мина Съйкова - 16-то място, Светлана Хачатрян - 17-то място, Лея Филипова - 24.-то място и Маргарита Цветанова - 26-то място.


При момчетата в тази възраст  и трите медала отидоха в Бургас. Златният е за Янко Киров от Нефтохимик 2011, сребърният бе спечелен от Георги Стоянов от КСА Бургас, с бронз е Мартин Русев от Акро Джъмп. 


Следобедната сесия бе за груповата акробатика, в която нямаше ботевградски видове. Резултатите от нея очаквайте по-късно.


 Инициатор за кандидатурата за домакинство на турнира бе председателят на ОП Балкан Михаил Михайлов, с подкрепата от страна на ръководството на общината. Естествено, с решаващото участие на ръководството на българската федерация по този труден и красив спорт.


По традиция турнирите "Млад акробат" са най-многобройни и едни от най-трудните за организация. По думите на Добринка Николова, която хвърли огромни усилия в подготовката на прояватга, всички нейни колеги от останалите участващи клубове са останали доволни от условията за провеждане на състезанието. На практика то бе двудневно, тъй като събота бе ден за последни тренировки на участниците.  По-големите акробатки от Ботевград бяха доброволки и свършиха неоценима работа. Добринка благодари на абсолютно всички, които имат принос да се реализира това първо състезание по спортна акробатика в Ботевград.