На 10.01.1991 год. в киносалона в Творческата база на МВР (настоящ Музей на МВР) в гр. София ул. „Лавеле” № 30 се събират 50 учредители - ентусиасти любители на историческите оръжия. Обстановката е тържествена, а настроението е приповдигнато. Целите на събранието е учредяване на сдружение за издирване, съхраняване и популяризиране на историческите оръжия и традициите на българската войска.  Във времето на социална и нравствена криза в обществото, учредяването на Клуб „ТРАДИЦИЯ” е ярка патриотична проява, необходима за издигане на самочувствието ни като българи.
Сдружението „Национално дружество “Традиция” е доброволна неполитическа патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили и в силите за вътрешна сигурност по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи.
В момента клонове са регистрирани в над 30 града в страната, между които е и град Етрополе. В него сега членуват 31 човека.


Етрополският Регионален клуб тази година навърши 5 години.
Да споделят празничната обстановка дойдоха председателят на Националното дружество подп. Огнян Маринов, почетният председател полк. Станчо Джумалиев и членовете на Националното дружество Красимира Парчева и Бистра Джумалиева.
С едноминутно мълчание и ставане на крака беше почетена паметта на досегашния председател инж. Богомил Георгиев.
Приветствие по повод юбилея отправи председателят на НД подп. Огнян Маринов и на РК Наталия Цветова.
Приветствен адрес имаше и от кмета на Община Етрополе Димитър Димитров. /Приветствието качваме отделно/.
По повод на 5-та годишнина от създаването му, РК „Традиция” – Етрополе беше награден с грамота и златна значка. Награди получиха и най-активните членове на Клуба. Връчи ги подп. Огнян Маринов.
На всички членове беше раздаден диск със запечатани моменти от историята на Клуба от неговото създаване до днешни дни. 
Накрая всички учатници в тържественото отбелязване на 5-та годишнина си направиха снимки за спомен.


А това е поздравителния адрес от кмета Димитър Димитров:
до
Г-ЖА НАТАЛИЯ ЦВЕТКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕГИОНАЛЕН КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЦВЕТКОВА,
За мен е огромно удоволствие да Ви поздравя по случай отбелязването на 5 години от създаването на Регионален клуб „Традиция“.
Използвам този празничен ден, за да засвидетелствам своето уважение към Вас и Вашата отговорна работа като пазители на българщината.
През тези 5 години Вие станахте важна част от културно-просветната общност в Етрополе и региона, опазвате моралните ценности и пресъздавате воинските ритуали.
В този празничен ден искам да пожелая на Вас и на Вашия клуб здраве, благоденствие, лични и професионални успехи!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
С уважение,
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ