По-възрастното поколение помним фразата „Един призрак броди из Европа...” В случая, за това, което искам да споделя с читателите на сайта, бих го перефазирал на „Един празник броди из народа, празникът на Коледа”.
Една особена тръпка витае в душите на мало и голямо всяка година в дните пред Коледа и Нова година, но най-осезаема е при децата. Всички детски и учебни заведения, като че ли се надпреварват кой от кой по-интересни неща да покаже и празничното преживяване да остане незабравимо.
Ако отидете на втория етаж на началния курс в СУ „Христо Ясенов” ще се удивите от красивите сурвачки, с които учениците от І до ІV клас са подредили. Всяка една от тях е уникална по замисъл и изпълнение, макар и темата да е една. При това съществува и състезателния характер в замисъла. Към всяка сурвачка е прикрепено името и класа на ученика. И всеки очаква с напрежение и трепет 20 декември преди обяд, когато жури ще определи победителите. Класираните на първите три места ще получат лакомства. Отделно всички участници ще получат грамота за участие.
Същите сурвачки ще бъдат изложени и на Училищния базар, който ще бъде на 20 декември от 17 часа. Всеки клас ще се представи със своите произведения, които ще се предложат за продажба.
Изложбата, за която ви разказах в началото е „аранжирана” с рисунки на ученици, което допълва красотата на идеята.