Кметът на общината Иван Гавалюгов проведе днес срещи с жители на селата Радотина и Гурково. Той отчете изпълнените обекти и дейности, както и размера на разходваните средства, осигурени от собствени приходи на общината, за двете населени места.


Основната инвестиция, направена в село Радотина през настоящата година, е подмяна на близо 400 метра водопровод по главната улица, подменени са и водопроводни отклонения, асфалтовото покритие е възстановено. В този обект общината е вложила 42 000 лева. 


Ето какво е направено в Радотина през 2017-та: изкърпване на дупки /168 кв.м/ по улиците за 2 500 лв.; текущ ремонт на сградата, в която се помещават читалището и пенсионерския клуб; ремонт на пътищата до махалите „Лъга”, „Лъката” и „Петров кръст” – 6 500 лв.; възникнала необходимост от аварийно възстановяване на пътя до м. „Петров кръст” – 2 000 лв.; почистване на пътищата от храсти и друга растителност – 3 000 лв.


През следващата година също ще бъдат заделени средства за изкърпване дупки на улици, подмяна на водопровод, включително по главния път, ще продължат и ремонтите в публичната сградата в центъра на Радотина. 


Кметът не подмина лошото състояние на републиканския път, който води до селото. Той заяви пред гражданите, че общината ще пристъпи към асфалтиране на най-фрапиращите дупки със собствени средства, ако държавата продължава да се оправдава, че не може да намери финансов ресурс за ремонт и поддръжка на пътната настилка. 


Думата за изказвания бе предоставена на присъстващите жители на село Радотина. Единият от въпросите, който бе поставен, се отнасяше до изграждането на ВЕЦ на река Рударка, на границата между селата Краево и Радотина. По време на дискусията стана ясно, че хората са категорично против това съоръжение. Преди около 7-8 години е издадено разрешение за строеж на водноелектрическа централа. Проектът е трябвало да бъде реализиран до края на тази година. Преди няколко седмици в общината е получено разрешение от Басейнова дирекция за удължаване на срока до 2021 год. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов. Той се ангажира пред жителите на селото да проведе в скоро време още една среща с тях, на която да обсъдят обстойно наболелия въпрос.


Радотинци направиха предложение, свързано с бившето помощно училище в селото, което наскоро бе предоставено от държавата на общината. Тяхното желание е то да бъде превърнато в Дом за видни спортисти, изпаднали в тежко социално положение. Във връзка с това те предложиха на общината да се обърне за съдействие към председателя на Българския олимпийски комитет – Стефка Костадинова.