„Запознал съм се с всички Ваши жалби, сигнали, препоръки. Една не малка част от тях сме взели предвид, реагирали сме и сме ги включели като задачи, които ще изпълним през следващата година”, каза в началото на срещата с жители на село Новачене кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Тя се състоя от 17.30 часа вчера. Кметът запозна присъстващите с реализираните обекти и дейности на територията на селото, както и с вложените средства за тяхното изпълнение. 


През 2017 год. общината е осигурила 4 000 лв. за изкърпване на улици в селото. През същия период е извършен ремонт на тротоар от разклона за Боженица до хода към паметника за 23 000 лв. Кметът Гавалюгов уточни, че все още обектът не е приет, тъй като остава да бъдат положени още няколко квадратни метра тротоарни плочи.


Извършен е текущ ремонт на покрива на основното училище в селото за 11 500 лв. Ремонтирано е и стълбището на читалището, за което общината е платила 9 130 лв. Във връзка с този обект, кметът Гавалюгов сподели с присъстващите, че лично той не е доволен от това как е изпълнен, въпреки че са осигурени всички материали, предвидени в количествено-стойностната сметка. „Тук нещата опират до майсторлък. За съжаление има огромен дефицит на майстори не само в Новачене, а като цяло. Ремонтът бе извършен от местни хора. Три пъти ги връщахме да си свършат работата така, както би трябвало”, обясни той. 


Какво още е свършено в селото през настоящата година: ремонт на църквата – 16 600 лв.; подмяна на водопровод и възстановяване на асфалтово покритие по ул. „Христо Смирненски” – 39 000 лв.; доставка и монтаж на детски съоръжения в двора на детската градина – 3 000 лв.; брегоукрепване на реките Рударка и Новаченка – 60 000 лв. 


„Наложи се общината със собствени средства да отстрани констатираните дефекти след ремонта на брегоукрепващите съоръжения на двете реки, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие. Причината бе, че изпълнителят, извършил ремонта, не се отзова на писмата на общината да предприеме действия по отстраняване на нередностите, установени от Управляващия орган на съответната програма. Брегоукрепващите съоръжения на реките Рударка и Новаченка бяха ремонтирани по проект, спечелен от общината през 2011 година”, припомни Иван Гавалюгов пред жителите на селото. Той заяви, че общината ще си търси гаранционно похарчените средства от изпълнителя на проекта, което най-вероятно ще стане по съдебен ред. 


Кметът на Ботевград уведоми присъстващите на срещата, че неподменената част от водопровода на село Новачене е включена в проект, който е внесен още през миналата година. „Имаме информация, че проектът е одобрен. Надяваме да получим финансиране и реализацията му да започне през следващата година”, обясни Иван Гавалюгов. 


През следващата година община Ботевград е набелязала за изпълнение следните обекти в село Новачене: ремонт на физкултурния салон в училището, който, по думи на кмета Гавалюгов, е пред разпадане; изграждането на тротоарна настилка покрай главния път, който минава през селото; текущ освежаващ ремонт на библиотеката и читалището; текущ ремонт на оградата на църквата и помещението за кръщения; асфалтиране на улиците „Черешово топче” и „Безименна”; облагородяване на околното пространство при мемориалния комплекс; ремонт на навесите на двата гробищни парка.


Иван Гавалюгов уведоми присъстващите, че общината има одобрен проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в шест детски градини, включително и за тази в Новачене, който ще бъде финансиран от Националния доверителен екофонд. Той осведоми още хората, че е възможно да има известно забавяне на реализацията на проекта, тъй като има въведени нови условия за финансиране. „Средствата за всеки следващ обект се отпускат след приключване на работата по предходния и въвеждането му в експлоатация”, разясни кметът.


Срещата продължи с изказвания на присъстващите жители на с. Новачене. Те поставиха пред общинското ръководство свои проблеми и въпроси, които ги вълнуват. Готовност да вземат компетентно отношение и да отговорят имаха и шефовете на общинските дружества „ВиК Бебреш” и „Балкангаз 2000” и на ОП БКС.