Неочаквана демонстрация на лицемерие и къса памет от страна на "сините" фенове е на път по особено ироничен начин да налее вода в мелницата на вечния враг. Макар същинската тема на спора между "Левски" и ЦСКА в момента да е "Кой има по-малко морал", то последните действия на левскарската общност определено работят в полза на "червените". Или поне връщат баланса във везните на безпринципността.

Само преди година и половина значима част от "армейската" публика реши да срути някои фундаменти на честта, а и на честната игра, и застана зад новосформирания футболен клуб "ЦСКА-София", създаден след абсурдна процедура на обединение между "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс" и преместване на ловчанлии в столицата с ново име. Ето че съвсем скоро след това агитката на "Левски" е изправена пред аналогичен избор - да "припознае" ли новия баскетболен суперпроект, или да продължи да милее за "автентичния" клуб? Парадоксалното е, че отново е замесена петролна компания, този път най-голямата в България и една от най-големите в света - "ЛУКойл".

Ако се съди по призивите на организираните запалянковци на "Левски", изборът вече е направен. В разпространена в събота декларация от най-голямата фен структура - националния клуб на привържениците (НКП), наред с всички останали патетични слова се казва следното: "Отборът продължава десетилетната си традиция - нашият клуб, нашата емблема, нашият отбор."

Това е, меко казано, любопитна позиция, която спокойно може да обогати спортния фолклор с нов рефрен по аналогия с отдавна популярния "Литекс" не е ЦСКА". При това неизбежната нова мантра "ЛУКойл" не е "Левски" е дваж по-вярна, тъй като в случая дори досегашният "Левски" не беше "Левски".

Клубът, с който в момента си партнира "ЛУКойл", всъщност е "Левски 2014", нямащ нищо общо с истинския баскетболен тим на "сините". Той съществува и до ден днешен, но участва само в юношеските първенства на България, тъй като няма свой представителен състав. А причината за това е самият Константин Папазов, иначе извънредно чувствителна личност, наричан от някои "спасител" на "Левски". Същият Тити, който признава, че като малък бил от ЦСКА, но незнайно как внезапно получил просветление и приел "правата вяра".

Папазов безспорно е допринесъл много за "синята" идея. Тъкмо той като треньор изведе баскетболния "Левски" до последната шампионска титла в клубната история - през 2014 г., с финансовия гръб на приближената до силния по това време Цветан Василев "Велдер груп". Последвалият фалит на КТБ обаче доведе до рязък срив, предизвикал впоследствие драстично разминаване в позициите с клубния президент Юлия Боянова, и Папазов реши да поеме по нов път, като създаде свой собствен клуб - "Левски 2014", основан през 2015 г.

Още тогава действията на Папазов разединиха "сините" фенове и голяма част от тях спряха да ходят в зала "Универсиада", знаейки, че там вече не играе техният любим отбор, а нов, изкуствено създаден, пришил си името "Левски". Вероятно защото интересът към баскетбола в България е несравнимо по-слаб, отколкото към футбола, подмяната остана някак в миманса и не й бе обърнато толкова внимание, колкото на продължаващата вече втора година драма на ст. "Българска армия". Но казусът всъщност е същият.

А след идването на мощния спонсор, новият "ГМО" в българския спорт вече няма как да остане незабелязан. Особено след признанието на самия генерален директор на "ЛУКойл-България" Валентин Златев, че компанията се преориентира от Правец към София единствено заради публиката на "Левски".

"Това не е моят клуб. Това е "Левски 2014" - обяви в прав текст треньорът на първия съперник в историята на "Левски ЛУКойл" - "Берое", и национален селекционер Любомир Минчев. - Аз съм играл в баскетболен клуб "Левски". Надявам се ръководството на "ЛУКойл" в бъдеще да постигне договорка с истинския баскетболен клуб "Левски", защото иначе след време може да има подобни проблеми като във футбола с ЦСКА - да има няколко клуба. В последните няколко дни доста хора приписаха историята на "Левски" върху "Левски 2014", който е от две години и половина и няма нищо в историята си. Да се пришива история на този клуб не е правилно."

Още тази събота предстои да се разбере колко хора ще застанат зад "Левски ЛУКойл" - на 13 януари отборът посреща "Ямбол" в 14-ия кръг на НБЛ. Няма никакво съмнение, че както немалка част от "червената" публика се събира на "Българска армия", така и някои от "сините" ще ходят в "Универсиада". В крайна сметка всеки има право да подкрепя когото прецени. Въпрос на достойнство и морал.


Явор Евтимов, вестник Сега