За любителите на баскетбола вероятно ще бъде интересно как се представят досегашните съперници на Балкан в турнира за Купата на ФИБА Европа. Знаете, че от групата, в която бе Балкан, в следващата групова фаза продължиха първите два отбора - заелият първото място Керавнос от Кипър и вторият - Егис Кьорменд от Унгария.


В новата фаза на турнира има нови 4 групи с по 4 отбора. Вече се изиграха два кръга - единият преди Нова година, другият бе на 10 януари.


В група L отборът на Керавнос има една победа и една загуба. В първия кръг тимът от Никозия победи като домакин белгийския Белфиус Монс-Ино с 89-72.Във втория на 10 януари бе разгромен от холандския Грьонинген със 109-69. С 5 точки за кипърския тим се отчете доскорошният баскетболист на Лукойл Академик Далтън Пепър, който се оказа ненужен в новия проект Левски Лукойл. В тази група е още и румънският шампион Клуж Напока. В първия си мач той загуби като домакин от Грьонинген със 73-77, но във втория спечели гостуването си на белгийския Монс-Ино с 85-81 с 11 точки на Желко Шакич.


В първенството на Кипър тимът на Керавнос е на второ място във временното класиране с 8 победи и 2 загуби. Неочаквано се оказа поражението през януари от Еносис с една точка разлика - 69-68. Лидер в класирането е АЕК с 9-1.


 


В група J на турнира за Купата на ФИБА Европа играе унгарският Егис Кьорменд. Досега той също има една победа и едно поражение. Първо загуби гостуването си на турския Демир IBB със 79-72, а преди няколко дни спечели у дома си срещу литовския Невежис с 85-79.


 


В шампионата на Унгария Егис Кьорменд заема второто място с 10 победи и 3 загуби. Другият унгарски тим, с който Балкан се срещна в този турнир - Фалко-Вулкано от Сомбатхей, е на третото място с 9 победи и 4 загуби. Лидер в Унгария засега е Солнок само с 1 загуба и с 9 успеха. Тимът, в който играе Иван Лилов - Дебрецен, е на 11-то място от 14 отбора с 6 победи и 8 поражения. Наскоро Дебрецен привлече нов шутинг-гард - Кирън ДеШийлдс.


 


А румънският Орадя, който Балкан отстрани щастливо в елиминациите за FIBA Cup, е на пето място в шампионата на Румъния с 8 победи и 4 загуби. Пред него с 9 победи и 4 поражения е тимът, в който играе Павел Маринов - Стяуа. Лидер е Клуж Напока с 10 победи и 2 загуби.