Лекари и медицински сестри от общински болници в повече от 23 града излязоха на протест днес между 12 и 13 часа. Той премина под мотото: "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!". В някои градове протестът на лекарите и медицинските сестри бе подкрепен от пациенти.   


Протестиращите поискаха адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната. Основното им искане бе за отпускане на 30 млн. лева целева субсидия от републиканския бюджет за подпомагане дейността на общинските болници. Освен целевата финансова помощ протестиращите искат и спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две години и половина, както и спешно коригиране на цените на клиничните пътеки с минимум 30%, за да може да се компенсира трикратното увеличение на минималната работна заплата. Протестиращите поставиха и още едно искане – да се проведе спешен дебат за необходимите реформи в здравеопазването


Решението за провеждане на националния протест е взето от управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България миналата седмица. 


Българският лекарски съюз, синдикати и работодатели, включително ръководствата на КНСБ, КТ "Подкрепа", АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, подкрепиха протеста на общинските болници и предлагат провеждането на незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и парламентарната комисия по здравеопазването при 44-ото Народно събрание, съобщава dnevnik.bg. 


В националния протест се включиха  и лекарите и медицинските сестри в МБАЛ Ботевград. В уречения час те се събраха във фоайето на лечебното заведение. Управителя д-р Красимир Кушев заяви пред медицинския персонал, че цените на клиничните пътеки не са увеличавани от 2006 година. „Минималната работна заплата беше 240 лева, а сега 510 лева. През 2006 година в тази болница заплатите са били 57%, а сега са 85% от всичко, което изкарваме. Затова лечебното заведение влиза в една спирала на задължения. В същото време тя е пълна с пациента”. 


По думи на д-р Кушев, по време на Коледните празници в болницата са приети майка и дъщеря в много тежко състояние, тъй като не е имало кой да ги гледа. „Изпълняваме и тези социални функции”, подчерта управителят на МБАЛ Ботевград. 


По време на протеста д-р Красимир Кушев заяви още, че не може да има никакви претенции към общината, като подчерта, че до момента тя е отпуснала над 400 000 лева за ремонти и апаратура в болницата. „Претенции мога да имам към държавното ръководство, което иска да закрие болниците, лекуващи бедни хора”, допълни той. 


Д-р Кушев постави и друг проблем, свързан с взаимоотношенията между доболничната и болничната помощ. „Ние единствени в областта имаме скенер. Но нашите колеги от доболничната помощ изпращат пациентите в София. Понякога ние, самите лекари, си правим лоши услуги, мечешки, и се стига до това положение”, заяви той. 


„Ще направим всичко възможно да не стигнем до фалит. Но така или иначе, задълженията ни се увеличават от това, че вдигаме минималната работна заплата, а в същото време нямаме дофинансиране от касата. По тази причина МБАЛ Ботевград губи всеки месец между 10 и 15 000 лева. Но никой не се интересува, че тя е пълна с болни. И лекуваме по такива клинични пътеки, по които така наречените частни болници не приемат пациенти, защото те не са изгодни за тях. Но ние приемаме тези хора и ги лекуваме. Не може да се остави община от 40 000 души да няма общинска болница. Затова протестираме заедно с общинските болници”, каза в заключение управителят на местното лечебно заведение.