Има засилен интерес от граждани да регистрират сдружения на собствениците по реда на Закона за етажната собственост, съобщиха от ръководството на общината. През тази година се очаква да стартира втори етап на националната програма за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 


„Все още не са известни условията, но аз няколко пъти съм имал възможност да призова хората да не губят време и да използват момента, когато все още нито една програма не е открита – национална или европейска, да регистрират сдружения. И когато условията за кандидатстване са ясни, да имат готовност да подадат заявления в общинската администрация за попълване на съответната документация”, каза пред наш репортер кметът Иван Гавалюгов. По негови думи, в общината се регистрират по няколко сдружения на седмица. Кметът подчерта, че това е напълно безплатна услуга. Единствено за Булстат се плащат по 10 лева. 


„До нас достигна информация,  че са събирани по 25 лева на апартамент. В тази връзка граждани отправиха питания дали общината събира тази сума. Затова съм длъжен да разясня, че услугата, която извършва общината, е напълно безплатна. Най-вероятно тези пари се събират за заплащане на лице, с юридическо образование обикновено, ангажирано от собствениците да движи процедурите от тяхно име. Но това няма никакво отношение с общината”, разясни кметът.