Третодивизионният "Банско" се оказа в центъра на скандал с изчезнали близо 100 хил. лева, обявиха от футболния клуб. Изпълнителният директор Крикор Румян заяви, че средства от УЕФА са били преведени по сметка, различна от официалната на клуба.


 Клубът е трябвало да получи 144 830 лева солидарни плащания (пълната сума е 152 450 лева, но БФС удържа 3000 лева за членски внос и 4620 лева за съдийски такси). Преводът е направен още на 22 декември по сметка, за която се твърди, че е създадена ден по-рано от управителя на "ПФК Банско" ЕАД по това време Йордан Баряков на името на клуба, но в друга банка в Сандански, се казва в изявлението. Румян разбира за това близо месец по-късно, докато все още чака парите да пристигнат в официалната сметка.


 Средствата от солидарните плащания се дават от УЕФА за развитие на детско-юношеския футбол. Заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев обясни пред "Дневник", че парите идват в БФС, след което се прехвърлят към Професионалната футболна лига (ПФЛ), която има ангажимент да ги представи на клубовете.


 "Тепърва ще се занимаваме с ПФЛ. Направихме си миниразследване, за да стигнем до фактите. Все още сме в безтегловност, защото шокът е много голям", каза Румян пред "Дневник". "Банско" е общински клуб, като бюджетът му е 350 хил. лева.


В момента отборът се състезава в аматьорската Трета лига, но има право на средствата заради участието си в професионалната Втора лига миналия сезон. 


"Миналата сряда информирах кмета на Банско Георги Икономов и вечерта имахме спешна среща, на която присъства и Йордан Беряков", каза Румян. По думите му Беряков е донесъл 47 600 лева, но остатъкът от цялата сума все още липсва. Икономов е разпоредил да се състави комисия, която да разследва случая, и е заявил, че ще бъдат информирани съответните органи, заяви изпълнителният директор на клуба. 


Колев посочи, че БФС е изпълнил своята роля в случая и е съдействал за разплитането му. "Президентът на футболния съюз Борислав Михайлов декларира подкрепа към клуба и препоръча отговорните лица да не бъдат оставяни без последствия", добави Румян. 


Президентът на ПФЛ Стефан Капралов коментира пред "Дневник": "Парите са си преведени по техни сметки (на "Банско"). Това, което ни дава клубът - по него превеждаме." 


Според Румян "грешният" превод е станал с посредничеството на адвокат Михаил Михайлов, който е бил член на Апелативната комисия на БФС. Според информацията Михайлов е уволнен.