Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е подобно на това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света. Това е един от основните изводи от научно изследване на замърсяването в района, проведено през миналата година. Проучването е част от кампанията на "Грийнпийс" – България, за намаляване на пластмасовото замърсяване "Свободни от пластмаса".


Автори на изследването са учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Теренното проучване е проведено от борда на кораба Rainbow Warrior в три дни, между 8 и 10 август 2017 г., и е изпълнено съвместно с активисти и доброволци на "Грийнпийс".


Данните са получени чрез събиране и категоризиране на проби и наблюдение на водната повърхност, изпълнени според насоките в Рамковата директива за морска стратегия на ЕС. Общото морско замърсяване е разделено на 7 основни категории: материали изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия или картон, обработено дърво и метал. Резултатите показват, че най-висок дял имат пластмасите (90 – 100%). Сортирането на отделните проби е извършено според техните размери, тегло, тип на намерените предмети, изменения в цвета или формата (които показват престоя им във водата).