На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.


Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.


Според българския обичай, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.


Романтичната традиция Св. Валентин води началото си от предания и легенди и е характерна за Великобритания и католически страни, но в последните десетилетия се разпростира все по-далеч и макар по различни начини, денят се отбелязва на много други места по света. У нас много хора също радват любимите си с цветя, лакомства и подаръци на този ден.


Трима са светиите на име Валентин - и тримата мъченици, но на 14 февруари се слави само един от тях като покровител на влюбените. Това е Свети Валентин от Терни (176-273 г.), епископ на италианския град в областта Умбрия, където се смята, че е роден и погребан. От другите двама светии със същото име единият е римски свещеник, а другият - мъченик за християнската вяра в Африка, за когото почти няма исторически сведения. Връзката между свети Валентин и празника на любовта не почива на исторически доказани факти. Но пък съществуват много легенди. Смята се, че празникът е християнският отговор на Луперкалиите - празници на изобилието в древния Рим, чествани между 13 и 15 февруари.


Романтичната традиция е на няколко века и води началото си от Средновековието, когато хората започнали да си разменят любовни послания, наречени "валентинки". През 19-тото столетие ръчно написаните картички са заменени с готови, масово производство, а от началото на настоящия век - и с електронни. Днес за деня на влюбените по света се разменят милиони картички и по този показател той се нарежда на второ място след Коледа. Наред с тях през вековете и днес се подаряват лакомства и цветя.


В края на XIX век Ричард Кадбъри произвел първата кутия бонбони за Деня на св. Валентин.През 20 век традициите за празника на влюбените се пренасят от Западна Европа и САЩ към други държави. Традицията да се разменят любовни послания, шоколадови изкушения и подаръци и днес е най-силна в САЩ, Великобритания, както и във Франция, Испания, но обичаите за празника се спазват и в други държави в по-далечни краища на света като Ливан, Филипините, Сингапур.


В САЩ в Деня на Свети Валентин се разменят десетки милиони картички. Комерсиализацията както в САЩ, така в други държави, е превърнала 14 февруари не само в празник на любовта, отбелязван с валентинки, шоколадови бонбони и цветя, но и в чакан ден за подаръци, разходите за които нарастват от година на година.Отбелязването на 14 февруари като ден на влюбените може и да се е зародило в средновековна Англия и да продължава и днес във Великобритания, но за мнозина в Уелс например традицията повелява празникът да се отбелязва на 25 януари. Тогава е се почита местен светец, покровител на влюбените.


В Дания и Норвегия празникът е привнесен от запад, не намира широка популярност, но много хора го отбелязват без много шум с цвете, шоколад и вечеря с любимия.Във Финландия и Естония пък 14 февруари е ден на приятелството.


В Япония празникът става популярен през изминалото столетие под влияние на западните традиции. Но в отбелязването му има големи различия. В Страната на изгряващото слънце на този ден обичайният подарък са шоколадовите бонбони. Те обаче се подаряват от жени на мъже, обикновено колеги, които пък трябва да върнат „жеста“ месец по-късно – на 14 март, наречен още „Белия ден“. В Япония празникът на любовта се отбелязва през юли.


В Южна Корея също жените подаряват шоколад на мъжете на 14 февруари, а силният пол подарява сладкиши на 14 март. Корейските жени са по-щедри в шоколадовите подаръци от японките. В Южна Корея 14-ият ден от всеки месец е свързан по някакъв начин с любовта. На седмия ден от седмия месец по лунния календар пък е празникът на любовта в Китай. Сред младите хора понастоящем е популярен и „Белия ден“, който се отбелязва в Япония и Южна Корея на 14 март.Сред хората, които правят най-големи разходи за празника на влюбените в Деня на свети Валентин, са сингапурците, показват проучванията.