От вчера в залата за спортна акробатика в Ботевград вали повече, отколкото навън. Заедно с още няколко души, треньорката Добринка Николова се опитва с подръчни средства за попива водата, която залива покрития с найлон скъп квадрат, както и другите съоръжения вътре в залата. Стичане на вода вече има и по стените.


Причината за това наводнение е липсата на покрив на залата. Той бе отнесен от силния вятър на 3 февруари. Веднага бе определена фирма, която да направи ремонт на покривната инсталация. Това обаче не става бързо, а и климатичните условия силно затрудняват работата на екипа.


За треньорката Добринка Николова това е трета трагедия, която преживява със залата по акробатика. Реакцията й днес клонеше към отчаяние от поредицата инциденти с тази зала, в която тя вече близо 42 години подготвя шампиони на България и национални състезатели. 


"На трети февруари силният вятър вдигна покрива, някъде около 12 - 12 и половина, ние бяхме тук в залата с децата. Следобяд слагахме найлони, през нощта заваля, в неделя сутринта беше потоп. След това - не си спомням кой ден - пак валя, и пак потоп. И от снега, който падна в събота, досега е страшно.


Какви мерки се вземат?


Казаха ми да спасявам каквото може от оборудването в залата. А тук само квадратът е 70-80 хиляди. В България не се произвежда. Предстои ни световно първенство от 1 април. Националният отбор от 19 март трябва да дойде тук на лагер. Дали ще дойде, не се знае... (През сълзи) Може би природата вече ми казва, че трябва да се махам...


Снощи едвам тренирахме, използвахме малкото участъци, в които нямаше вода. В събота и в неделя родителите ни откараха в София да тренираме в залата на ЦСКА. Но това е за ден-два. А до края?


Сутринта си тук от 6 часа.


И вчера, и днес. От 6 часа сутринта попивам вода. Прибирам се за около час и пак.


Преди няколко дни тук дойде кметът Иван Гавалюгов. Видя каква е ситуацията, но тя не бе такава, каквато е сега. Тогава беше след дъжд. Сега е след сняг. Хората, които правят ремонта, бяха изринали снега, видях го, като се качих по скелето.Но отгоре ходиш по сгурия, която е още от пожара. Тази сгурия задържа водата, работниците запълват пукнатини, от които тече вода. Ето сега вън не вали толкова, колкото вътре, сами виждате. И това ще продължи два дни, най-малко три, ако спре въобще да вали.


Хората от фирмата, която извършва ремонта след падането на покрива, идват всяка сутрин в 8 часа и работят. Дали са достатъчно, не мога да преценя, това си е тяхна работа. Това е вече втора седмица. Вярно е, че и времето не позволяваше. И сега в момента хората работят.


Освен да се молим на някой отгоре да ни помогне, май само това ни остава...


Аз не знам вече на кого да се моля. (С треперещ глас) Нито сили, нито нерви имам вече.