Днес бе получено писмо, подписано от фенклуба на Балкан. В него се изказва благодарност за организацията от страна на домакините на вчерашната среща в зала Универсиада между Левски Лукойл и Балкан за Купата на България. Поместваме текста без редакторска намеса.


Фенклуб „Балкан“ - Ботевград 


Изказва своята БЛАГОДАРНОСТ 


относно проведения баскетболен мач на 14.02.2018 


Фенклуб "Балкан" - Ботевград, както и всички привърженици на отбора, присъствали на двубоят за купата на България между Левски-Лукойл и Балкан, проведен на 14.02.2018г. изказват своята благодарност относно провеждането и организацията съпътстваща баскетболната среща. 


Първо бихме искали да благодарим на клубното ръководство на домакините, които положиха доста усилия за да може мачът да се проведе без напрежение по трибуните. На ботевградските фенове бяха предоставени повече билети от задължителните по правилник, което е голям жест от страна на отборът-домакин, показвайки, че е по-добре да има зрители, подкрепящи гостите отколкото празни трибуни и призрачни седалки. Нито един фен от Ботевград не остана без билет. Поради големия зрителски интерес, местата отредени за гостуващите привърженици не бяха достатъчни, което наложи своевременна реакция на стюардите в залата, които от своя страна се справиха отлично, разширявайки сектора за гости, запазвайки необходимите буферни зони с цел избягване на конфликти между двете агитки. 


Специална благодарност изказваме към СДВР - София, които свършиха повече работа, от колкото са длъжни за да минимизират вероятността за сблъсъци между феновете. Три дни преди деня на мача представители от службата се свързаха с Фенклуб "Балкан" за да се уточни начина на пътуване и цялостната организация за гостуването в София. От километри извън града организираните фенове бяха съпроводени със служебни коли до зала "Универсиада" където вече всичко беше уредено откъм охрана. След края на двубоя отново имаше ескорт от СДВР. 


Феновете от Ботевград искаме да се дава медийна гласност не само когато се случват инциденти, но и когато организацията е свършена на ниво, както беше в този случай. 


Благодарим!