Алпинистите от Трудовец - Христо Прокопиев и Боби Димитров, изкачиха успешно най-високия връх в Африка – Ухуру, чието име в превод означава „свобода“. Това стана на 12 януари 2018 година. Африканският исполин е висок 5 895 метра. Ухуру е най-високият връх в  планината Килиманджаро, североизточна Танзания. Неговата форма наподобява конус и е известен с вечните си ледници и снегове, разтопяващи се малко по малко през последните десетилетия. Килиманджаро е единственото място в Африка, където има целогодишно сняг. 


Ухуру е първият връх, който двамата алпинисти изкачват с помощен персонал – водачи, помощник водачи и носачи. Причината за това са законите в Танзания, според които използването на услуги от местните туристически фирми е задължително. Алпинистите нямат право сами да изкачват върха. Тази забрана се въвежда с оглед на това да се гарантира тяхната безопасност и избягване на риска да пострадат от хищници, отровни змии, агресивни маймуни и други опасни животни. 


„Услугите им никак не са скъпи, даже бих казал, че са евтини, спрямо условията на труд и постоянните грижи, които полагаха за нас 24 часа в денонощието. Изкачването на Ухуру не е шега работа. Годишно има повече загинали там, отколкото на Еверест. Изкачването ни продължи седем дни. Атакувахме при -14 градуса и снежна покривка 70 см – пресен сняг“ – разказа  Христо Прокопиев.


Нашите алпинисти са избегнали нарочно пет от най-популярните и предпочитани маршрута за изкачване на Ухуру, защото те са с по-натоварен трафик. А там кандидати за изкачване на високия връх, и при държавна такса – 900 долара, не липсват. Причината може би е, че Национален парк Килиманджаро е единственият, съчетаващ високопланински преход и сафари из горещата савана. 


Срещите с местното население също ще останат незабравим спомен за двамата алпинисти. “Хората са бедни, живеят с нищожни средства, но са изключително дружелюбни“, сподели Прокопиев. 


Паметно за нашите момчета ще остане докосването до бита, културата и обичаите на племето масаи. “Специално за нас те изпълниха един от своите танци. Беше вълнуващо изживяване. Направи ми впечатление, че жените им изминават десетки километри на ден, за да донесат вода за селото. По пътя ги охраняват малки момчета – воини“, разказа Христо.


Храната на местните се състои предимно от пържено месо с плодове и зеленчуци. Вместо хляб ядат зелени банани, които се използват и за готвене. 


В населените места се пие само бутилирана вода, защото течащата от чешмите е негодна.      


Освен снимки от изкачването на връх Ухуру, двамата алпинисти са заснели и невероятни кадри от градовете Дар ес Салаам,Аруша и Моши. Също така те са запечатали и уникални моменти при посещението си в резерватите Серенгети, Маняра, Нгоронгоро, като и в Тарангире, който е обитаван от петте най-отровни вида змии на Земята. Видеоматериалите са предоставени на Кабелна телевизия “Ботевград“, която подготвя филм за успешната експедиция на двамата мъже до най-високия връх в Африка. 


Покоряването на Ухуру от Христо Прокопиев и Боби Димитров не остана незабелязано от националните медии. В броя на вестник “Труд“ от 17 февруари е публикува статия за тях, озаглавена “Алпинисти развяват българското знаме на Ухуру“. 


Специално за читателите botevgrad.com двамата мъже подбраха и предоставиха фотоси от многоцветната, примамлива и екзотична Африка, които публикуваме.