Снощното гостуване на проф. Ангел Добрев на юбилейната вечер на Цвятко Кусев е поводът да представим на читателите на сайта някои моменти от неговата биография.
Материала, който поместваме по-долу, с незначителни съкращения в края на оригиналния текст, е свален от сайта на музикален канал Фолклор – Бинар!
Текста е на Александър Заралиев.


Ангел Добрев е един от доайените в Оркестъра за народна музика на БНР. Роден в китното село Ямна (Етрополско), той израства в съприкосновение с природата и нейните музиканти – птиците в полите на Балкана. Неговият дядо го насърчава в изработката на първите му музикални инструменти-играчки и той много скоро става нетърпелив да свири на истински инструменти. След осмисляне кой точно инструмент да бъде избран, семейството се ориентира към гъдулката. С нея завършва фолклорното училище в Котел, а след това и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.


Ангел Добрев аранжор, композитор и продуцент. В Оркестъра за народна музика (ОНМ) е солист от 1982 г. Във фонда на БНР има над 300 авторски песни. Продуцира и издава няколко диска с авторска музика, като по-известните са “Гласовете на България” (2002), “Зебровица” (2005) и албума от 2016 г. „Открийте красотата на българската народна музика“е повод да поканим виртуозния изпълнител в Бинар Live. В новия албум се срещат утвърдени в годините имена във фолклорната ни култура, сред които Валя Балканска, Надка Караджова, Калинка Вълчева, Стайка Гьокова, Даниел Спасов, както и млади талантливи изпълнители, доказали вече своите способности като Николета Николова, Соня Чакърова, Нели Петкова, Мария Бинева, Ана Борисова и популярната поп певица Ивелина Балчева. Албумът съчетава традиция и съвременност, което Добрев е успял да постигне посредством своите аранжименти.


Ангел Добрев е и създател на уникалния учебник „Да свирим на гъдулка“ 1 и 2 част, с превод на английски език. Двата труда ще бъдат издадени съвсем скоро и включват авторски пиеси за гъдулка от събрания педагогически опит през годините му като преподавател. Учебникът разглежда проблеми, за които до този момент няма научни разработки. И за да дадем нагледна представа за неговия принос, в студиото авторът ни гостува със своя ученик – Мартин Владимиров.
Снимките са от снощното тържество.