В Ботевград бе отбелязана 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Пред паметника на Апостола в центъра на града се събраха хора от различни възрасти, за да почетат паметна на най-добрия ни българин, както го определя неговият съратник Данаил Попов. Думите на Попов припомни Галя Божкова – зам.-директор на ОУ „Васил Левски” – Ботевград и специалист по история, във възпоменателното си слово. В него тя проследи житейския път на революционера Васил Левски – „пътя на неговото израстване от съратник на Раковски, четник-знаменосец в четата на Панайот Хитов, идеолог и организатор на българската национална революция, създал за няколко години общонационална мрежа от революционни комитети за подготовка на всеобщо въстание за освобождение на българския народ”. 


„С гордост отбелязваме, че нашият град е част от революционната дейност на Левски. След като в началото на декември 1871 година основава  таен комитет в Тетевен, на 10 декември същата година пристига в Орхание. Тук открива добре подготвена почва. В Шарения хан се среща с първенците на града, които стават членове на революционния комитет, а именно – Стоян Цагарски, Велчо Шунтов, Марин Николов, Гаврил Брънчев, Христо Сариев, Божко Божилов”, припомни в словото си Галя Божкова. 


„В съвременни свят Левски ни е нужен повече от всякога, като опора, като коректив, като истина, към която трябва да се стремим. В преосмислянето на делото на Апостола трябва да си дадем сметка за неговото място и роля в живота ни като негови наследници, които, опазвайки паметта и историята, крачим по пътя към бъдещето достойно. 


Апостоле, благодарим ти за всичко, което си направил за нас, и най-вече за това, че ни провокираш непрекъснато да се замисляме! Ти ни трябваш и днес, Апостоле! Поклон!”, гласеше финалната част на словото. 


Възпоменателното честване продължи с музикално-поетична програма, посветена на Васил Левски. Тя бе изнесена от възпитаници на училището в Ботевград, носещо неговото име. 


В знак на благодарност и дълбока признателност към делото на Апостола на българската свобода бяха поднесени венци и цветя пред неговия паметник.