Във връзка със зачестили случаи на закупуването на незаконно добита дървесина от физически лица на територията на ТП ДГС „Етрополе”, даваме следните указания, относно ползването на дървесина в държавни гори, съгласно Закона за горите.
Самостоятелния добив от физически лица, на стояща дървесина на корен в държавни гори, става чрез закупуване. Същите трябва да бъдат включени в списъците на кметовете на общината или населените места. Общото количество дървесина, което членовете на едно семейство могат да закупят за една календарна година е до 10 куб. м.
Закупуването на дървесината става в административната сграда на стопанството.
Добитата самостоятелно дървесина от физическите лица е за собствени нужди и е без право на препродажба.
Другият начин за закупуване на дървесина е директно от търговци, добили правото на добив и продажба на дървесина на територията на стопанството.  Информация за тези  търговци може да се получи както от страницата на стопанството, така и в административната сграда.
Редовно добитата и продавана дървесина е маркирана с контролна горска марка, пластмасов правоъгълен стикер и придружена с надлежно попълнен превозен билет.
Обръщаме внимание, че който, в нарушение на Закона за горите, сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти, съгласно чл.266 ал.1 от Административно наказателните разпоредби на ЗГ, се наказва с глоба от 50 до 3000 лв.