Близо два часа продължи обсъждането на предложената от общината Система за прием на първокласниците в общинските училища. Към тази докладна имаше голям интерес от страна на граждани – родители, чиито деца предстоят да бъдат в първи клас през следващата учебна година.  


В началото на обсъждането кметът Иван Гавалюгов обясни, че Системата е съобразена с разпоредбите на Наредба 10 на Министерството на образованието и науката и нейното актуализиране от септември месец миналата година. Новите моменти са, че от тази година е дадено право на общините да определят прилежащите райони към съответните училища и да определят допълнителни критерии за прием на първокласниците. Също така той уточни, че общината няма право да определя броя на паралелките в училищата, тъй като това е в правомощията на директорите на учебните заведения и педагогическите съвети, а само отравя препоръка през следващата учебна година в ОУ „Васил Левски“, ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“  да бъдат разкрити съответно: в първите две по четири, а в третото две паралелки. 


В изказването си Петя Кочкова заяви, че като директор на “Вапцаров“ тази година ще се съобрази с препоръката на общината. Тя изтъкна два мотива. Първият бе недостиг на учители за първи клас – предстои пенсиониране на двама учители от начален етап. Вторият, през миналата година в училището са разкрити седем паралелки за първи клас, което на практика е запълнило резерва на сградата от учебни стаи. 


В хода на сесията обаче, незнайно защо, Петя Кочкова посочи съвсем друга друга причина, поради която е решила да следва препоръката на общината - да не бъде сочена с пръст, че заради нея не може да се осъществи интеграцията на учениците от етническото малцинство в Ботевград.


Според съветника Йордан Йорданов Наредбата на МОН идва прекалено късно. Колегата му Георги Георгиев пък посъветва своя приемник Иван Гавалюгов да достроява сградите на ботевградските основни училища  "Н. Й. Вапцаров" и "Св. Кирил и Методий". Кметът отвърна, че това ще доведе до закриване на ОУ "Васил Левски". 


Думата бе дадена на присъстващите родители. Общото в изказването на всички бе, че не приемат да се нарушава правото им на избор на училище за техните деца, както и опасенията им, че социалната среда в ОУ “Васил Левски“ не е подходяща.  


След изслушването на всички желаещи да изразят мнение по докладната, кметът Гавалюгов се обърна към съветниците да не приемат Системата за прием на първокласници и да бъде сформирана работна група с представител на всяка група в Общинския съвет. 


Официално предложението направи съветникът Тихомир Найденов. Той допълни в работната група да влязат и представители на родителите, както и самото заседание на работната група да бъде открито за родители. 


Най-напред на гласуване бе подложена Системата за прием на първокласници. Тя получи 0 “за“, 14 “против“ и 12 “въздържал се“. 


Предложението на Тихомир Найденов бе прието единодушно от присъстващите 28 съветници. 


Групата, която трябва да изготви нов вариант на Системата, наброява 17 човека – съветници от всяка група в ОбС, петима представители на родителите, представител на Регионално управление по образование – София регион, който да бъде определен от образователната структура,  директорите на основните училища в Ботевград, здравният медиатор в общината. Председател на групата ще бъде Николета Иванова – началник отдел “Хуманитарни и социални дейности“. 


Системата за прием на първокласници трябва да бъде изготвена до 13 март, а на 15 – да бъде обсъдена и приета на извънредна сесия на ОбС, тъй като въз основа на нея РУО трябва да утвърди план-приема на учебните заведения до края на същия месец.  


Разработвайки Система за прием на ученици в първи клас на общинските училища в Ботевград, общината изпълнява държавна политика в сферата на образованието.  Съгласно Наредба №10 от 01. 09. 2016 год. за организация на дейностите в училищното образование, актуализирана на 26 септември 2017 год., за всяко населено място с повече от едно  основно училище, общините изготвят Система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на детето, и определят прилежащи райони на училищата за обхват на учениците. 


В Ботевград има три училища, които осъществят прием на ученици в първи клас. Това означава, че изготвянето и приемането на Система е абсолютно задължително. Тя въвежда единни и недискриминационни критерии за прием на ученици в първи клас, с което се гарантира равнопоставеност на всички кандидати. Стремежът е да се избегне концентрирането на ученици само в определени училища и наличие на свободни места в други, като ефективно се усвои училищният сграден фонд, с който общината разполага. 


Такава Система за прием на ученици за обучение в първи клас през следващата учебна година вече е утвърдена от общинските съвети на други общини. На свое заседание днес Столичният общински съвет прие Системата на Столична община, става ясно от публикации в националните медии. Тя поставя акцент именно върху уседналостта. С предимство са деца, чиито семейства са живели повече от три години в района, прилежащ към училището. Следват ги семейства, живели от една до три години по този критерий, и които са променили адреса си през последната година.


Като допълнителни критерии за прием с най-много - 22 точки, са за децата, чиито братя и сестри учат в желаното училище. Получават точки и децата с починали родители, с трайни увреждания и завършили подготвителна група в училището.