По решение на ОбС Ботевград от 22 февруари численият състав на Общинско предприятие БКС ще бъде увеличен със 17 щатни бройки - по пет в отделите „Чистота и благоустройство” и „Ремонт и поддръжка” и седем за отдел „Сметосъбиране и сметоизвозване”, като пет от тях ще бъдат назначени от Новачене, където са извършвали същата дейност. Предложението бе внесено от общинското ръководство по искане на директора на БКС. Мотивът за необходимостта от увеличаване на числения състав на предприятието е увеличаване обема на работа. БКС ще извършва гореизброените дейности и в селата. 


Както всяка докладна за БКС, така и тази предизвика продължителен дебат, който на моменти преминаваше в надвикване и трудно можеше да се разбере какво точно казва поискалият думата. Но едновременното говорене и прекъсването на оратора са обичайна практика за местения парламент. Обиди също не липсват. Така например, по време на сесията на ОбС в четвъртък, Петя Кочкова се обърна към д-р Веселка Златева с „госпожо Интригант”. Това бе повод Тихомир Найденов да напомни на председателя на ОбС, че трябва да следи за спазване на реда в заседателната зала и при такива случаи да прилага наказанията, предвидените в Правилника.


Нападките на Петя Кочкова не бяха насочени единствено към опоненти на групата на ОББО, но и към коалиционен партньор от ГЕРБ. Дамян Маринов понесе упрек само за това, че неколкократно излиза да се изказва от трибуната, която всъщност е отредена за тази цел, вместо от място. Най-вероятната причина може да е помисъл, че го прави тенденциозно, за да привлече вниманието на гражданите върху себе си. А за разлика от друг път, към сесията на Общинския съвет на 22 февруари имаше голям интерес, и по-конкретно към обсъждане на предложената Система за прием на първокласници в училищата в Ботевград.


Но да се върнем към докладната за БКС. Думата за изказвания по нея поискаха съветници от всички групи. 


Според Петя Кочкова “една от по-невинните цели“ за увеличаване броя на работещите в БКС, е “да има на подчинение по-голям брой служители, така че догодина на местните избори ще бъдат заплашвани: Видите ли, ако Вие гласувате за онези, които не Ви искат, всички ще останете без работа“. Предположението на съветничката предизвика смях в залата.


В хода на обсъждането тя отправи критика към БКС за това, че все още не е изчистило поляната на Рудешки дол, която е подходящо място за отдих. 


Йордан Йорданов заяви, че не може да отрече ползите от БКС, но отправи препоръка да се обръща повече внимание на чистотата в селата.


Росица Милчева и Иван Начев посочиха места в северната част на града, които не се почистват редовно. 


Милчева добави и друго: “Неприятно усещане в нас създава това да гледаме служителите на БКС как се подпират на техните работни инструменти.“.


Георги Георгиев вметна, че “Ботевград винаги е бил чист град“. Тихомир Найденов му възрази и му препоръча да използва приложението Street View към Google, за да сравни чистота по улиците през 2015 -та и през настоящата година.


Преди това Найденов направи съпоставка между местното БКС и  общински предприятия в други общини със същатите дейности: Ако предложението за увеличаване на числения състав със 17 човека се приеме, в БКС Ботевград ще работят 113 човека, което означава, че един работник ще обслужва 310 човека от общия брой на населението в общината; В ОП “Чистота“ – Харманли, което не изпълнява дейности като ремонт и асфалтиране, работят 91 човека – на един работник се пада да обслужва 297 човека от общия брой на населението; В ОП БКС Враца работят 148 човека, в чиито задължения са само чистота и сметосъбирането – на един работник се пада да обслужва 493 човека от общия брой на населението; ОП „Благоустрояване“ - Габрово /само дребномащабни ремонти, без асфалтиране/ има 237 работници – на един се пада да обслужва 266 човека от общия брой на населението; В създаденото през 2016 год. ОП „Чистота” – Шуман  работят 258 човека – един работник на 384 човека от общия броя на населението; ОП “Чистота“ – Мездра /не извършва дейност “асфалтиране“/ има 91 работници – един на 220 човека от общия брой на населението; ОП “Благоустрояване“ - Троян /без ремонт и асфалтиране/ разполага с 96 работници – едни на 323 човека от общия брой на населението. 


Тихомир Найденов приведе примери и с други общини, а в заключение обобщи, че създаването на общински предприятия, които да поемат чистотата, озеленяването, ремонтите на общински сгради и изкърпването на дупките по улиците е предпочитана форма от общините, защото може бързо да се реагира, спестяват се пари, няма ДДС, няма печалба и по-лесно се осъществява контрол върху работата им.


Съветникът Цветан Цолов се изказа положително за работата на БКС. Иван Райчинов също похвали общинското предприятие. “Нека не си затваряме очите за хубавото, което е започнало и продължава“, каза той, а по повод изказването на Росица Милчева добави: “Защо хората да не могат да спрат за пет минути, за да си починат!?“. 


Ренета Георгиева припомни на съветниците своевременните действия на БКС за отстраняване на щетите от бурята. “Хората работиха и в събота, и в неделя, за да премахнат падналите дървета и да съберат клоните по улиците“, каза тя. 


“Работници на БКС редовно чистят пред болницата. Гражданите обаче много бързо замърсяват, защото си хвърлят отпадъците по земята вместо в кошчето. Попитах един човек защо го прави, а той ми отговори: “Да имат работа тези от БКС“, сподели пред колегите си д-р Веселка Златева. 


“Може да се спори дали е чисто и дали може по-добре. Но нека се постараем да бъдем по-обективни и да признаем хубавото, което се прави. Молбата ми към общинските съветници, които се изказаха и посочиха непочистени райони е: Сигнализирайте, щом сте констатирали нередности. Мисля, че е обща цел на всички градът ни да стане по-уреден и по-чист. Дори да са си свършили работата от БКС, някой може да е замърсил след тях“, каза кметът Иван Гавалюгов, след като изслуша изказванията на съветниците.


В края на обсъждането Спасен Ценов отправи хипотетичен въпрос към Георги Георгиев: “Ако догодина на местните избори Ви изберат за кмет на Ботевград, ще закриете ли БКС?“. Георгиев отговори, че това зависи от решението му дали ще се кандидатира, или не. 


Предложението за увеличаване на числения състав на ОП БКС събра 15 гласа “за“, 7 “против“ и 3 “въздържал се“.