Най-вероятно на 15 март председателят на Общински съвет Ботевград ще свика извънредна сесия, на която работната група, определена с решение на местния парламент, ще внесе за утвърждаване Система за прием на първокласници в трите общински училища в Ботевград. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на днешната редовна среща с местните медии. 


„Потвърдиха се вижданията ми, че сформираната работна група не може да предложи по-различен вариант на Система от този, който е изготвен от общината, имено поради факта, че самата Наредба №10 дава много малко възможности за намеса на общините. Водещият критерий – групирането по уседналост, е определен в подзаконовия нормативен акт. Четири допълнителни критерия също са определени в него. Общините имат право след тези допълнителни критерии да изготвят други, които не са дискриминационни. Районирането е изцяло в правомощията на общините. По отношение на предложените прилежащи райони към трите основни училищата в Ботевград - има една промяна. В изготвената Система от общината бе предложено бул. „Цар Освободител” да бъде към ОУ „Васил Левски”. След това постъпи предложение да премине към ОУ „Н. Й. Вапцаров”, но работната група прие първоначалния вариант. От бул. „Цар Освободител” четири деца подлежат на прием в първи клас”, обясни кметът Иван Гавалюгов. 


Работната група предлага последният критерий от допълнителните да е  близостта на адреса на детето до училището. Преди това обаче трябва да бъдат покрити водещият критерий за уседналост и допълнителните, посочени в Наредбата – дете с увреждане на 50 на сто, дете на починали родители, дете, което има брат и сестра в съответното учебно заведение и т.н., които се прилагат, когато броят на децата надвишава свободните места в съответното училище.  


Препоръката за разкриване на 4 паралелки в ОУ „Васил Левски”, същия брой в ОУ „Н. Й. Вапцаров” и 2 в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” също отпада, реши работната група. 


„През миналата година в Системата за прием на първокласници в основните училища в Ботевград беше направена същата препоръка, но директорите не се съобразиха с нея, защото няма задължителен характер”, припомни кметът Иван Гавалюгов и допълни: „Ако не се реализира приемът, по начин по който балансирано да бъдат разпределени децата в трите основни училища в Ботевград, съвсем сериозно ще се обмисли и проучи възможността да се премине към сливане на ОУ „Васил Левски” и ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Пристъпването към такава процедура е ясно разписана в Закона за предучилищно и училищно образование – широко обществено обсъждане, ако има съгласие, преминава през ОбС, заповед на министъра на образованието и т.н.  Да се направи балансирано разпределение на ромските деца, каквато е идеята на Системата, какъвто е духът на Закона и Наредбата. Това мнение се споделя от доста хора, включително и от родители на деца от прилежащия район на ОУ „Васил Левски”. Сградите на двете училища могат да се ползват в някаква подходяща конфигурация - например първи и втори клас в ОУ „Васил Левски”, трети и четвърти - в сградата на началния етап на „Вапцаров”, пети, шест и седми – в сградата на прогимназиален етап на същото училище.”.