Общинският духов оркестър тази вечер отбеляза 50 години от създаването си с концерт в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1884“ - Ботевград. В началото на музикалната проява кметът на Община Ботевград – Иван Гавалюгов, връчи плакет на диригента на състава – Иванка Савова. От името на Общински съвет – Ботевград, поздравителен адрес на ръководителя на оркестъра връчи неговият председател – Любомир Лилов.


За изключителен принос в развитието на българската музикална култура ръководството на Съюза на българските музикални и танцови дейци награди Иванка Савова и Общинският духов оркестър с „Кристално огърлие“.


Боряна Нешкова, председател на НЧ „Христо Ботев 1884“, връчи грамоти за дългогодишен принос в читалищната дейност на Иванка Савова, Александър Гешев, Георги Нецовски, Иван Боженски, Иван Иванов и Константин Гайдарски.


Годината е 1969, а създателите са младият тогава диригент Иван Нешков и група музиканти, обединени от любовта към изкуството на духовите оркестри. Така се поставя началото на професионален духов оркестър в Ботевград. Съставът възражда традицията на военната музика и се смята за приемник на оркестъра, в който някога започва кариерата си Дико Илиев. 


Духов оркестър – Ботевград премина през времето, отстоявайки своето призвание – да поддържа традициите живи, да обучава и възпитава, да търси пътя към вкуса на съвременния слушател. Днес Духов оркестър – Ботевград активно се вписва в културния афиш на града. Наред с установените традиции колективът търси и преоткрива нови форми и пространства за изява. От 2008 г. на диригентския пулт застава Иванка Савова – възпитаник на НМА „Панчо Владигеров”- София.


Гост-изпълнители на музикалната проява тази вечер бяха Константин Гайдарски, Ангел Ангъчев, Николай Стоянов, Миглена Русева, на рояла се изяви Живко Братанов.


Общинският духов оркестър получи поздравителни адреси и цветя от над 30 организации, фирми и политически структури.