Избягалите вчера следобед двама рецидивисти от Централния софийски затвор са обявени за международно издирване. Това заяви пред БНР главният секретар на МВР Младен Маринов.

Той добави, че до момента няма никакъв резултат от издирването им, и уточни, че търсенето продължава по няколко направления и всички сили и средства на властта са ангажирани.

По думите му има очевидни слабости при охраната на затворниците. Полицията все още няма категорични данни как двамата са се сдобили с огнестрелно оръжие. Сигурно е, че са имали добра логистика, а бягството е организирано предварително.

"Престъпленията, за които са осъдени, ги правят много опасни. Присъдите им са големи - готови са на всичко да не се върнат в затвора. Това се сериозни престъпници", добави Маринов и призова, ако някой ги види, да не влиза в контакт с тях, а да подаде сигнал в МВР.

Той уточни, че близките на двамата бегълци са в полицейски управления, където са разпитвани. Бързо са били задействани и всички системи за сигурност, включително и Гранична полиция. Според Маринов времето, за което полицията е реагирала, не би позволило двамата затворници да се придвижат извън града

Той коментира още, че до този момент няма информация да е постъпвал сигнал, които да насочва към подготвяното бягство.

Вчера следобед Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от столичния затвор, след като нападнаха надзиратели с нож и огнестрелно оръжие. Те бяха чакани от кола пред затвора, след което са избягали в неизвестна посока.