Учениците от клуб "Природолюбители", с ръководител Теменужка Христова, проведоха днес в градската библиотека „Иван Вазов” представителен еко урок, посветен на Деня на Земята. Проявата е в рамките на проект "Твоят час".   


Михаела Цветкова от VII клас представи компютърна разработка, в която припомни историята на Деня на Земята и показа някои интересни, красиви и непознати природни забележителности от различни краища на света. Учениците от клуба запознаха присъстващите с любопитни факти за планетата, която обитаваме. Виктория Петрова и Габриела бяха изготвили презентация, чрез която разказаха какво е парников ефект, причините за неговата поява и как може да бъде предотвратен.


Нели Василева и Никола Стоянов обсъдиха един от глобалните екологични проблеми - изтъняване на озоновия слой и появата на т.нар "озонова дупка"


Учениците направиха предложения, които са по силите на всеки от нас, за спасяване на планетата.


Петьо Пеев, Никола Стоянов, Елица Якимова и Лора Трифонова представиха по интересен и забавен начин някои от законите в природата. 


В края на проявата учениците обобщиха, че „майката Земя има нужда от всички нас - да я пазим, обичаме и най-важното - да не я променяме, защото и ние имаме нужда от нея”.


Световният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април. Инициативата цели да насочи вниманието върху опазването на планетата. През настоящата година темата на кампанията е "Свят без замърсяване с пластмаси", тъй като тези материали са сред основните замърсителите на околната среда. Идеята е да се инициират повече дейности за значително намаляване на замърсяването с пластмаси.