Днес станаха известни имената на тримата рефери за изключително важния мач в събота между Балкан и Левски Лукойл. Те са Владимир Цеков, Искрен Манолов и Николай Цинцарски.


Deja vu, или вече виждано. Наряд, съставен от рефери, които с действията си са показали, че могат да бъдат петата колона на "силните на деня" в българския мъжки баскетбол.


Примери? Именно тези трима рефери ръководеха миналата година полуфинала за Купата на България в Пловдив между Лукойл Академик и Балкан, завършил с 1 точка в полза на тима от Правец - 80-79. В последната атака Станимир Маринов от Балкан очевадно бе задържан за екипа от Асен Великов. Това стана пред погледите на Цинцарски, но той се направи, че не видя. На снимката всичко това се вижда отлично.


След тази среща президентът на БК Балкан Михаил Михайлов отправи 10 въпроса за съдийството към тогавашния шеф на съдиите Стефко Станев. Няколко дни по-късно получи ехиден отговор със снизходителен и омаловажаващ тон.


На заявлението от БК Балкан, че не искат мачове на мъжкия му отбор да бъдат ръководени от Искрен Манолов, още за следващата среща - гостуването на Академик Бултекс 99 , Манолов бе сложен в наряда. За назидание на Балкан. И зелените си го получиха. Както се казва на жаргон, тогава тримата ги "отрязаха". След кош на домакините, вкаран след три! крачки - неотсъдени от реферите - техническо нарушение за реакцията си получи президентът Михаил Михайлов. А в другата четвъртина същото сполетя и Небойша Видич. И Балкан загуби с 85-82.


Назиданието за Балкан за тази среща бе подготвено от същия този Станев, който по-късно бе принуден да освободи поста си именно под натиска на "силните". Те пък преди това бяха сторили същото и с вицепрезидента на БФБ Иван Ценов.


В два други мача също последваха фрапиращи отсъждания на съдията Искрен Манолов. В полза на Лукойл Академик. Единият бе в полуфиналния плейоф миналата година в Правец между Лукойл Академик и Рилски спортист. Другият - на един от финалните мачове с Берое. Не трябва да се коментират слухове, но вятърът ги довя и в Ботевград, като заявлението му пред свои познати, че не можел да свири против най-силната компания в страната.


За баскетболните фенове - не само в Ботевград, е ясно, че колкото и да искат да бъдат обективни, някои съдии не винаги могат да го направят. Вероятно по някакви си причини.


А дано в мача в събота Балкан - Левски Лукойл опровергаят това.