Днешният двоен празник – Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Обединена Европа, бе отбелязан тържествено в Ботевград. Начало на честването даде представителният духов оркестър. В центъра на града музикантите изпълниха военно-патриотични маршове. С ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча зад общината и на морената на площад „Незнаен воин” бе отдадена почит на загиналите във Втората световна война. На това място прозвучаха слова, които припомниха за жертвите и разрушителната сила на войната. В своето изказване председателят на Общинския съюз на ветераните от войната - Цветан Николов, отправи послания за мир и рзбирателство между държавите.


По повод Деня на победата поздрав към присъстващите поднесе Мария Балашова - втори секратар в Посолството на Русия в София.


В словото, подготвено от ръководството на Исторически музей - Ботевград", се казва: 


Днес се навършват 73 години от края на Втората световна война. Тя струва на човечеството над 50 милиона убити и оставя след себе си невиждани разрушения. Днес българският народ се прекланя пред паметта на всички паднали в боевете и пролели кръвта си за неприкосновеност и свобода!


На 9 май 1945г. настъпва мир с подписването на безусловната германска капитулация. Този ден става възможен, благодарение на усилията на създадената в хода на войната коалиционна стратегия, част от която става и нашата армия. Смяната на българската позиция в последната – решителна фаза се налага с цел да се премахне недоверието към нея, да се преодолее международната изолация и да се сключи справедлив за България мирен договор.


От Ботевградска околия в двете фази на войната участват над 1100 души. С цената на много жертви завършват сраженията при Ниш, Куманово, Драва. Боевете при  Паежки камък, Бояновец, Страцин и Крива паланка, които отнемат живота на мнозина.  


Паметни ще останат думите на командира на щурмова дружина школник Георги Стамболийски от Ботевград: “Нашето Отечество на нас гледа…Напред другари!”


Най-многобройно е участието на воини от района в 25-и пехотен Драгомански полк – взел участие в боевете по направление Пирот – Ниш, 1-ви пехотен Софийски полк, 1-ва и 2-ра тежко картечна дружина, 1-ва инженерна щурмова дружина, 1-ва и 2-ра танкова бронирана бригада, 4-ти армейски полк. Над 100 от тези воини, никога не се завръщат в родния край. Остават черните забрадки на майките и любимите. 


От Ботевградско, наред с мъжете в армията, като доброволки постъпват 20 жени – 5 като самарянки в болниците, а останалите на фронта. Между тях са имената на Ангелина Вутова от с. Липница, Стефка Атанасова от Рашково, Рада Вутова от Трудовец и др.


На 16 ноември 1944 г. делегация от Ботевград посещава фронта, за да се срещне с воюващите и отнесе писма и подаръци.  В чест на 1 май на фронта са изпратени колети с дрехи, цигари, хранителни продукти. Навсякъде в кметствата подпомагат семействата на бойците, изпаднали в затруднение. Само през 1945 г. създадената в Ботевградско помощна организация събира 246.000 лева.


В хода на войната и след нейното успешно приключване за проявена храброст са наградени с войсково отличие мнозина. 


На основание  участието на страната на Антихитлеристката коалиция в последната фаза на Втората световна война, на мирната конференция в Париж, България сключва възможно най-изгоден мир и запазва териториалната си цялост. 


С поклон пред паметта на загиналите и дълбоко уважение към всички ветерани, днес изказваме своето признание за проявените героизъм и мъжество.


През 1985 г. 9 май е обявен за Ден на Европа. Днес целият “Стар континент” се стреми към Европейската общност, която зачита свободата и идентичността на всички народи с техните ценности, език и традиции.