Отново весела глъч, балони, празнична украса, песни, танци, хубави пожелания и послания на тържеството на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” за изпращане на поредния випуск на училището. С радостни възгласи в двора на училището бяха посрещнати тазгодишните абитуриенти. Всеки от четирите класа излезе от училищната сграда, предвождан от своя класен ръководител. По традиция най-напред приветствие и пожелания към випускниците отправи директорът на учебното заведение – г-жа Даниела Колева. 


„Всеки един випуск оставя своя отпечатък в историята на гимназията. С какво ще запомним Випуск 2018? Вие сте умни, непокорни, дръзки и амбициозни, изпълнени с желание да се доказвате и побеждавате! От днес нататък пред Вас се открива един нов свят, един непознат път, изпълнен с много изненади и трудности. Вие влизате в реалния живот и трябва да търсите своята реализация. Ние, Вашите учители, вярваме във Вас, във Вашите усилия, че каквито и трудности да срещнете, ще ги преодолеете, благодарение на това, че Ви възпитавахме в упорит труд и воля и че сте възпитаници на Златаровската гимназия!”, гласеше част от словото на Даниела Колева. Тя призова младите хора да уважават себе си и своите приятели, да не забравят и родителите си, и където и да се намират – мислено да се връщат към старата гимназия. Директорът на училището пожела на випускниците твърдост, упоритост, постоянство и силна воля, с която да постигат целите си. 


Думата за поздрав към абитуриентите бе дадена на госта на тържеството – г-жа Стефка Граматикова, която понастоящем е секретар на Община Ботевград, а преди това бе учител по български и език и литература в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. Тя се обърна към завършващите ученици с думите: „Скъпи млади хора, златаровци, вече навярно сте усетили емоцията на тези последни часове, бих казала, в родната гимназия, в ботевградската Златаровска гимназия. Оттук нататък усещате, а тепърва ще разберете, че предстои един път, изпълнен изключително със самостоятелни избори. Тези избори ще предопределят какъв да бъде Вашият път, разбира се, ще има и грешни, но аз Ви пожелавам повечето да бъдат правилни! А най-важният от тези избори, нека да бъде: Един ден да се върнете отново в родния град, в родната България! Защото сигурно много от Вас ще обиколят света, и аз Ви го пожелавам, ще видят и опознаят нови култури, но незабравяйте, че най-верният избор е да се върнеш там, откъдето си тръгнал, за да предадеш щафетата на следващите поколения.”.


Благопожелания към учениците от 12 „а”, 12 „б”, 12 „в” и 12 „г” клас отправиха и техните класни ръководители, съответно Даниела Пенкова, Цанка Маркова, Олга Каменова и Радка Иванович. 


От своя страна абитуриентите поднесоха благодарност към своите учители за знанията, които са им дали и за житейските уроци. Едно от посланията, което завършващите ученици отправиха към следващите випуски на училището, бе: „Имайте доверие на Вашите преподаватели, защото те Ви дават ценни знания за цял живот!”. 


Трогателно обръщение към учителите и Випуск 2018 направи Румяна Гиздова – майка на абитуриент. Тя пожела на дванайсетокласниците да следват с вяра пътя си, защото тя е най-мощната сила в света.


Програмата продължи с дългоочакваните номинации на училищната „Академия” - някои сериозни, а други шеговити, поднесени от водещите в мерена реч. Ето и отличените абитуриенти: Отличници на Випуск 2018 – Мартин Иванов – 12 „а”, Цветелина Пенева – 12 „б”, Петя Гаврилова – 12 „в”, Ивон Цонкова – 12 „г”; Спортисти на Випуск 2018 – Ирена Димитрова, Преслава Колева, Карина Константинова, Ивайло Георгиев; Мажоретки на випуска: Вивияна Герашка, Ива Иванова, Виолета Иванова; Музиканти на випуска: Владислав Николов, Георги Иванов, Пламен Иванов; Специалист по компютърни презентации - Цветелина Пенева; Актриса и Актьор на випуска – Теодора Недялкова и Кристиян Сираков; Мис и Мистър випуск -  Елена Василева и  Иван Йолов; Най-хубавите очи на випуска - синеоката Василики Спасова; Миньонче на випуска - Ивелина Делчева; Сладур на випуска - Георги Дачев; Двойка на випуска- Ивета Алексиева и Марио Василев; Най-чаровна усмивка - Поля Дакова; Чаровница и Чаровник на випуска - Пламена Гешовска и Иван Иванов; Комик на випуска- Димитър Димитров; Кокетка на випуска - Ива Иванова; Мис дълги крака - Синтия Божинова; Мистър Мускул - Михаел Златев.