Днес българската православна църква чества Възнесение Господне /Спасовден/. На този ден храмов празник има и черквата в село Рашково. По този повод отец Алекси отслужи тържествена Света литургия и водосвет за здраве на жителите на селото. Празникът продължи с обяд, който събра местните хора и гости на Рашково. Поздрав към присъстващите отправи кметският наместник Радка Николова. Тя благодари на спонсора на днешното тържество – Румяна Маринова – земеделски стопанин, осигурила продуктите за традиционната овча супа, която бе приготвена от Ангел Луканов. Радка Николова честити и именния ден на председателя на пенсионерския клуб в селото.


Храмовият празник бе уважен от Борис Борисов – зам.-кмет на Община Ботевград, и Стефка Граматикова – секретар на общината.


Черквата в Рашково е построена с финансовата помощ на местните миряни. Тя е осветена през 1922 год. Полюлеят в обителта е дар от Цар Борис III.


Спасовден се отбелязва четиридесет дни след Великден и се пада в четвъртия ден от седмицата. Според християнските вярвания след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. Затова денят се нарича Спасовден. На днешния ден празнуват шофьорите, хлебарите и сладкарите.