Представителят на България в Европейския парламент Петър Курумбашев бе в Правец и се срещна с ученици от езиковата гимназия и  професионалната по компютърни технологи и  системи.
Той отговори и на въпроси на наш репортер.

Г-н Курумбашев, двойните стандарти в храните са обидни за нас, българите и други източноевропейци. Как този  проблем може да бъде решен?

Единственият начин да бъде преодолян двойният стандарт е да има контрол и глоби за фирмите, които си позволяват под една и съща марка и под едно и също име да предлагат различен състав на този продукт. Освен за хранителни продукти, този двоен стандарт се прилага за козметика, за прах за пране и други. Така че този проблем може да се реши, ако има много сериозни глоби и законодателството да задължи тези фирми, които продават едно и също нещо, но с различно съдържание,  просто да не го кръщават със същото име. Те трябва  да бъдат честни с потребителите.  Това може да се случи само чрез промяна на европейското законодателство. Но като знам с каква скорост се движат законите и че през май следващата година ще има нов състав на Европейския парламент, надявам се в рамките на две години такова законодателство да бъде прието.

Какво мислите – ще успеят ли  протестите на българските превозвачи срещу „закона Макрон”?



По ирония на съдбата съм единственият член в комисията по транспорт и туризъм в ЕП. Мога да кажа, че в момента нещата никак не са добре. Рано е да се каже как ще приключи, предстои ни гласуване в началото на юни в транспортната комисия и затова съм пестелив  както във възторга, така и в критиките си.

Ваши колеги призоваха българските превозвачи да протестират не в София, а в Брюксел.

Аз съм ги призовал за това нещо още преди няколко месеца. Обърнах им внимание на това, че техният адресат не е в София. Тук никой – правителство и парламент, не е против исканията им. Още през октомври предложих обща декларация на българските евродепутати в защита интересите на превозвачите ни и тя бе приета от всички.
Адресатът на превозвачите е в Брюксел и това, което те демонстрираха в София миналата седмица, час по-скоро трябва да го демонстрират в Брюксел.