Общинските съвети ще могат да взимат решения с по-малък кворум, след като парламентът промени Закона за местното самоуправление и местната администрация. В ал. 27 от закона бе дописано, че повече от половината от общия брой на съветниците е налице, когато броят на присъстващите на заседанието общински съветници е по-голям от останалата част от общия брой на съветниците. Бе дописано и че решенията на местните парламенти ще се смятат за приети с мнозинство от "повече от половината от присъстващите съветници, когато броят на гласувалите "за" е по-голям от останалата част от присъстващите на заседанието съветници".

В сега действащия закон пише само, че решенията на общинския съвет "се вземат с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците с явно гласуване".

Един от мотивите на вносителите е, че различни съдилища са тълкували това изречение по различен начин, което е водело до отмяна на решения на общински съвети. В доклада към законопроекта е даден пример, че съд е приел, че при общински съвет от 11 души половината съветници са 5,5 и е необходим още един глас, което прави 6,5. При закръгляне съдът е решил, че в този случай "повече от половината" от 11 гласа са 7.