На 28 май /понеделник/ от 18ч. в Народно читалище „Христо Ботев 1884“ ще се бъде представен спектакълът „Хронолог“. Той се осъществява по проект „Хронолог-разказвачът на време”, и в партньорство с Куклен театър „De la massue” – Ница, Франция.


Една от  основните цели на пърформънса е да интегрира и привлече вниманието на гражданите, чрез средствата на куклено театрално изкуство, към  една от основните теми от дневния ред на българското председателство - екологията.


Пърформънсът представлява художествено-творческа провокация към зрителя, който става свидетел и си взаимодейства активно с персонажите и актьорите - кукловоди, които строят  декора, представляващ пустинен пейзаж, обитаван от куклени образи, опитващи се да оцелеят в един свят, който рухва. Това пространство служи за инструмент, който проучва нашите души и нас самите, който ни потапя в самата същност на живота чрез миниатюрните кукли, които странно ни приличат. За реализирането на спектакъла, под ръководството на режисьора г-н Езекел Гарсия Ромеу, по уникална технология, бяха изработени над 150 кукли-образи с височина до 30см всяка, в чиято подготовка се включиха и актьортите. Куклите са ПОРТРЕТИ на човешки същества, променящи се в среда, която въздейства на техните съдби и които бихме могли да сравним със съвременния свят. Група от незначителни образи, паразити, негодници и дребни хорица разкъсва, експлоатира или обира всичко, което може да бъде използвано от лицето и от подземията на този безформен пейзаж.  


Хронологът разказва времето чрез биографиите на куклите. Всяка кукла има право на своя собствена история, на своя вселена, на свой малък свят. Историята е разказана с хумор, куклените същества са изпълнени с нежност и любов, защото дори и в един загиващ свят персонажите запазват това, което ни прави човеци. „Хронолог” разказва времето и разкрива нас самите с типичните за нашето време проблеми за: свобода, екология, човешки взаимоотношения. 


Творческата задача на проект „Хронолог-разказвач на време“ е  създаването на новаторски  спектакъл, който  да проследи във времето ролята на човека през антропоцена ,  да предизвика сензитивността  на аудиторията, да формира у нея активно отношение  към   екологочини теми по един самобитен художествен  начин, с помощта на съвременни сценография, кукли и декор. Това асоциативно заглавие на представлението ни разказва на място за света днес, такъв, какъвто е с нашите утопии, мечти и отказа   ни от тях, ние изобретяваме линеарно-времеви механизъм за сценично изкуство, който обединява визията на български и френски творци около алегоричното представяне на днешния свят, който  е буквално сцена за всички ламтежи, страсти и фантазми, напомня територия, която граничи с нашето спокойствие, на пространство, разположено извън цивилизоваността, в един безличен урбанизиран свят. 


Музиката на живо съчетава популярни френски шансони и балкански ритми, които се  налагат като звукова скулптура, която  няма да описва някаква среда или да илюстрира сцена; напротив, тя ще представлява едно самостоятелно цяло. 


Основна цел  на проекта е да интегрира  и привлече вниманието на гражданите чрез средствата на куклено театрално изкуство към  основните теми екология и култура, не само по време на Българското Председателството на Съвета на ЕС през 2018г, но и след това.  Опазването на Земята и предотвратяването на екологични катастрофи от различен мащаб е отговорност на всеки един от нас и прилагането на европейските политики  е не само административен акт, но и въпрос на културата на нетърпимост спрямо вредите към природата  от страна на хората.