В учебния план на СУ "Хр.Ясенов" гр.Етрополе го има и това: практически занятия по Гражданска защита. Целта е осигуряване на висока степен на безопасност на ученици, учители и служители при екстремални условия – земетресения, пожар и други подобни случаи на възникнала опасност.
За тази учебна година такова занятие се отигра в днешния преди обяд. Ситуацията: на около 120 километра от града е станало земетресение, което е усетено и в гимназията. Има напукани стени, разместена и паднала дограма, късо съединение на вътрешната ел. инсталация, което предизвиква и пожар в сградата.
В 10:30 часа по вътрешната сигнална система на училището всички ученици са уведомени за създалата се обстановка. Още там започват действията за запазване здравето и живота им, както и този на работещите учители и помощен персонал.
По предварително установен евакуационен план всички са изведени без паника на безопасно разстояние от сградата - в училищния двор. През цялото време класните ръководители извършват проверка на поверените им ученици и докладват на ръководството на училището.
Уведомена е Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и Районното управление на МВР.
За броени минути пожарникарите започнаха гасителни и спасителни операции. Натренирани за действия при такива случаи, пожарникарите се справиха с възникналата ситуация за броени минути и пожарът беше овладян. Същевременно беше показано практическо действие с прахов пожарогасител.
Всичкото това стана под прякото ръководство на началника на РДПБЗН инспектор Ивайло Диков.
При преброяване на учениците се установи, че няма 4 ученика. След претърсване на училището едно от тях е намерено леко обгазено под чин в класната стая. При другите три има леки наранявания без опасност за живота им: по глава, крак и ръка.
Подготвеният за действия при такива ситуации екип от ученици изнесоха пострадалите си другарчета и веднага се пристъпи към оказване на до болнична помощ.
Извършиха го под прякото ръководство на медицински фелдшер Галя Пешева.
В това време, по сигнал на тел. 112, пристигна и линейка на Спешна помощ, която откара децата в местната болница.
Минути след овладяване на ситуацията, любопитните деца се струпаха пред пожарната кола, която разглеждаха с широко отворени детски очи. Беше им показано как се работи с личната противопожарната екипировка и окомплектовката на противопожарната кола.
Цялото занятие премина под прякото ръководство на директора на училището Мила Манчева и на Борис Стоев - завеждащ-отдел "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации" към Община Етрополе.
Стриктно отработено, стиковано до минути, при отлична организация, без паника и излишно напрежение, занятието показа, че организаторите и действащите лица могат да се справят и при евентуални подобни случаи.