Публикуваме пълния текст на позицията на БК Балкан, изпратена до Дисциплинарно-административната комисия към БФБ по случая "Захариев". Това становище на клуба обаче не бе възприето от състава на комисията и на играча на Балкан бе наложена санкция от 700 лв. и лишаване от състезатени права за една среща. 


 


=======================================


Позицията на  БК“Балкан“  


 


Относно  случая  с  Христо Захариев  в мач  №2  от  финалната  серия 


Становището на БК Балкан и на състезателят Христо Захариев относно обвиненията от страна на БК Левски Лукойл за агресивно поведение на състезателя на Балкан спрямо привърженици на домакинския отбор, разположени зад скамейката на отбора гост е следното:


1.Решението на отбора на БК Левски Лукойл да настани групата от свои най-крайни привърженици ( а по същество футболна агитка ) в подвижния сектор точно зад скамейката на гостуващия отбор – БК Балкан, е абсолютно умишлено и с цел да провокира, обижда, нагрубява, включително и да упражнява по най-нетърпим и унизителен начин психически, а и физически тормоз,  както и  да упражнява непрестанна заплаха за състезателите и щаба на гостуващия отбор. Целта е постигната, непрестанният тормоз  е налице, като  по време на двубоя на два пъти се стига до инциденти, в които ултрасите на Левски нападат с предмети и заплашват с физическа саморазправа състезателите на Балкан. Всички инциденти са подробно и коректно описани в доклада на дежурния делегат г-н Пелтеков, а кадри с инцидентите са вече изпратени за разглеждане от ДАС. Твърдим, че агитката е разположена точно на това място съвсем умишлено и целенасочено по указания на  домакините, защото феновете влязоха през служебния вход  и се разположиха там минути преди началото на двубоя, като след инцидента, предизвикал последното прекъсване на срещата, също бяха изведени през служебния вход на зала Универсиада.


 


2.Състезателят Христо Захариев, който хвърля бутилка с вода към налитащите за саморазправа привърженици на БК Левски Лукойл, действа инстинктивно в ситуация на неизбежна самоотбрана, с цел да забави навлизането на агресора на терена до пристигането на полицейските сили, намиращи се в коридора на залата. Действието му е с цел да запази себе си и своите съотборници от физическа саморазправа с налитащите фенове. Видно е, че след като силите на реда заемат своите места и осигуряват безопасността на състезателите на Балкан, няма никакви последващи действия от страна на играчите на Балкан, въпреки че продължават да бъдат замеряни с различни опасни предмети от привържениците на Левски Лукойл. 


 


А ето и по-конкретно и подробно описание на инцидента и последвалите действия:


 


При  спряна  игра   за  отборен  таймаут   3.01  преди  края  на  срещата  между  Левски  Лукойл  и  Балкан  -мач №2 , има   замеряне  с  предмет  по  пейката   на  Балкан, който уцелва  играча  Фортънбери, който успява да сдържи възмущението си и не отвръща на агресията. В  този  момент   петима  от  нашите  състезатели  са  с  гръб  към  феновете  на  Левски , включително  и  Захариев.В  следващият  миг  на  видеото  ясно    се  вижда  как всички  ултраси на Левски тръгват към пейката и стюардите се опитват да ги спрат,но   един  от  феновете/с жълта тениска/  на  Левски  пробива  рехавата  охрана   и  се  впуска  към   резервната  скамейка. В този  момент   нашите  играчи  са  в  заплаха  за  собственият  си  живот  и  здраве. Никой не може да гарантира ,че този  фен ,този  ултрас  на  Левски , не носи в себе си  нож,палка или  бомбичка –както  наскоро  хвърлиха  по  полицайката ,която пострада  тежко  и  едва  не  загуби  зрението си. Те отвръщат  на  заплахата  с  отбранителни  действия , виждайки  озверели  50-60  човека   как   се  спускат  да  ги  атакуват.Редно е да  се  вземе  под  внимание,  че  37 мин отбора на Балкан /отбелязано е и в доклада  на  ДЕЖУРНИЯТ  ПРЕДСТАВИТЕЛ/ е  плюван ,замерян  и  обиждан  на  расистка  основа.


Трябва  да  се  отбележи, че , идвайки в гръб противников фен, който 37 минути те замеря,обижда и плюва,  ти  го  виждаш  в  последният  момент  и  реагираш  инстинктивно  в  режим  на  самоотбрана  ,за  да  запазиш  собственото  си  здраве ,а  в  случая  и  това  на  колегите  си. Това  е  основната  разлика  между  саморазправа  и  самоотбрана. Всеки  човек  има  правото  да  пази  собствения  си  живот  и  здраве когато  е  под  заплаха  за  него!Същото  констатира  и  ДАС   в  решение  №80 , цитирам: “Във втори мач от финална серия, проведен на 23.05.2018 г. между отборите на БК Левски Лукойл и БК Балкан, феновете на домакините са заплювали хора от резервната скамейка на гостуващия отбор; издигнали са прът с бесило, насочен към скамейката на гостите; издавали са маймунски звуци при изпълнение на наказателни удари от чернокожи състезатели на БК Балкан; на два пъти са слизали опасно към резервната скамейка на БК Балкан, като всичко това в крайна сметка е довело до прекратяване на мача“.


Реакциите  от  пейката  на  Балкан  са  само  и  единствено   с  цел  самозащита  на  собственото си  здраве,което  в  този  момент  е  било  застрашено, същото  което  и  ДАС  констатира  в  решение №80 цитирам: „Нарушенията са многобройни, груби, крайно непристойни, застрашават не само нормалното провеждане на срещата, но и живота и здравето на множество хора – състезатели, съдии“.


Реакциите   на  играчи  и  треньори  спират  до  момента ,в  който  усещат защитата  на  полицията !Жандармерията  се  намесва  категорично, защото  състезателите  са  в  опасност. А в кадрите се  вижда ,кой  търси  конфронтация дори  и  с  органите на МВР – ултрасите на Левски  не  спират  да  хвърлят и  когато  кордона от  полицаи  застава  между  тях  и  пейката  на    Балкан. Фактически  играчите  на  Балкан  се  защитават  докато  е  осигурена  тяхната  безопасност  и  е  гарантирана  тяхната  сигурност.


В заключение прилагаме тълкуване от съдебната практика, даващо разяснение за ситуация на самоотбрана чрез активна защита: считаме че то напълно отговаря на действията именно в такава ситуация  на Христо Захариев, поради което смятаме, че той не носи никаква вина и не следва да бъде наказван : 


НАПАДЕНИЕТО ПРИ НЕИЗБЕЖНАТА ОТБРАНА Е ПРЕКРАТЕНО ТОГАВА, КОГАТО ОПАСНОСТТА Е ОТМИНАЛА. АКО КОНКРЕТНАТА ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА ДАВА ОСНОВАНИЕ ДА СЕ СМЯТА, ЧЕ НАПАДЕНИЕТО МОЖЕ ОТНОВО ВНЕЗАПНО ДА СЕ ВЪЗОБНОВИ, ТО СИТУАЦИЯТА НА НЕИЗБЕЖНА ОТБРАНА НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛА И ОТБРАНЯВАЩИЯТ СЕ ИМА ПРАВО НА АКТИВНА ЗАЩИТА.


КОГАТО Е НАЛИЦЕ ПРЕВИШАВАНЕ ПРЕДЕЛИТЕ НА НЕИЗБЕЖНАТА ОТБРАНА, СЪДЪТ Е ДЛЪЖЕН ДА ИЗСЛЕДВА ДАЛИ ТОВА ПРЕВИШАВАНЕ НЕ СЕ ДЪЛЖИ НА "УПЛАХА ИЛИ СМУЩЕНИЕ", КОЕТО ИЗКЛЮЧВА НАКАЗАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ НА ДЕЕЦА. ПОД ПОНЯТИЕТО УПЛАХА ИЛИ СМУЩЕНИЕ СЛЕДВА ДА СЕ РАЗБИРА ОНОВА ДУШЕВНО СЪСТОЯНИЕ НА ДЕЕЦА, ПРИ КОЕТО ПСИХИЧЕСКОТО МУ СМУЩЕНИЕ Е ТОЛКОВА СИЛНО, ЧЕ Е ОГРАНИЧИЛО В ЗНАЧИТЕЛНА СТЕПЕН ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ДА РЪКОВОДИ ПОСТЪПКИТЕ СИ И ДА МОТИВИРА СВОЕТО ПОВЕДЕНИЕ В ПРЕДЕЛИТЕ НА НЕИЗБЕЖНАТА ОТБРАНА.


 


Считаме че така описания случай напълно отговаря на действията на Христо Захариев, като убедено твърдим, че той хвърля бутилката в правото си на активна защита при неизбежна отбрана, и именно поради това смятаме, че той не носи никаква вина и не следва да бъде наказван за саморазправа, тъй като не е налице такова действие от негова страна.


Уважаема комисия, 


Вярваме, че ще вземете обективно и справедливо решение по случая, изследвайки и анализирайки всички разиграли се предходни събития по време на двубоя,  довели впоследствие и  до тази ситуация.


БК Балкан


Христо Захариев 


==============================================