Диригентът на Младежкия духов оркестър в Ботевград – Константин Гайдарски, е удостоен с почетна значка на Община Монтана за безспорен принос за съхраняването на традицията на духовите оркестри и за развитието на Дико-Илиевите празници. 


С високото отличие са наградени още: Тотко Рогашки – диригент на представителен духов оркестър с мажоретен състав – Ловеч, и Илиян Тодоров – дългогодишен диригент на Представителния общински духов оркестър с мажоретки – Троян. 


Награждаването се състоя на финала на 16-ото издание на Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев” в Монтана. Отличието се присъжда от кмета на града – Златко Живков. Значките на диригентите бяха връчени от зам.-кмета на Община Монтана – Тихомир Антонов. 


„Талант, последователност и непоклатима мотивация са в основата на успеха на трите оркестъра, които неизменно участват във фестивала в Монтана от създаването му преди три десетилетия, посочват от общината, цитирани от БНР – Видин.


Десет оркестъра и 5 мажоретни състава от 4 държави – България, Румъния, Полша и Черна гора в продължение на три дни превърнаха Монтана в столица на духовите оркестри. Славата ѝ на Града на Дико Илиев защитиха Духовият оркестър на Народно читалище „Разум 1883” и "Vivo Montana", които взривиха настроението на площад "Жеравица" и закриха празниците с Дунавското хоро, с което и започна фестивалът. Диригентът им Пламен Крумов заслужи суперлативите на колегите си, а момчетата бяха безспорни любимци на публиката. Мажоретките от Общински младежки дом очароваха с нови костюми и композиции, подготвени от хореографа Луиза Стефанова, посочват още от Община Монтана.


Софийският духов оркестър и Гвардейският представителен духов оркестър допринесоха с участието си за високото художествено ниво на Дико-Илиевите празници, Духовите оркестри с мажоретки от Ловеч, Ботевград и Троян плениха публиката с младостта и вдъхновението си. Градската музика от Будва изненада домакините с изпълнение на "Хубава си моя, горо", полският оркестър от гр. Могилно - с мекото звучене на интерпретациите си, а румънските момчета от оркестър „Яковений” – Ворона, с бясното темпо, в което изпълниха Дунавското хоро.


Изключително висока оценка за фестивала дадоха безспорни професионалисти като проф. д-р Жорж Бонев от Съюза на българските композитори и председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, които проследиха Дико-Илиеви празници от началото до края. Изключително висока оценка за фестивала дадоха безспорни професионалисти като проф. д-р Жорж Бонев от Съюза на българските композитори и председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански, които проследиха Дико-Илиеви празници от началото до края, съобщава още БНР. 


Международните празници на духовите оркестри се проведоха в рамките на три дни – 8, 9 и 10 юни. Събитието бе открито от заместник-министъра на културата Румен Димитров. То премина под патронажа на Министерството на културата. 


Младежки духов оркестър – Ботевград участва неизменно в Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” от 2006 год. А що се отнася до наградата – за мен беше изненада, много приятна, разбира се. Заслугата за тази почетна значка е на целия оркестър”, сподели Константин Гайдарски. Той е диригент на Младежкия духов оркестър в Ботевград от 14 години, а от 8-годишен свири в него.