Четири часа продължи посещението на министъра на вътрешните работи Валентин Радев в Ботевград. Той се срещна с кметовете на всички населени места в общината Ботевград и с целия състав на местното полицейско управление. 


„Основният проблем, който се очерта по време на срещата, е намеленият състав на полицейското управление в Ботевград, което се дължи на редица причини – обективни, необективни, съкращения, слухове за пенсиониране. Автомобили нямало,  от десет четири са в движение, патрулът е един за цялата община. Разбрах, че тук има система за видеонаблюдение, осигурена от общината, разбрах от кмета на Ботевград, че са монтирани над 100 камери, които се наблюдават и от полицията”, сподели министър Радев след срещата. Той подчерта: „Тук съм не заради случая с Пелов и другото лице, не искам да споменавам имената им, те са доказани престъпници. Това само преля чашата.”. 


По повод намаления състав на полицейското управление, Валентин Радев обясни, че още ноември месец миналата година народният представител от Софийска област Явор Нотев е сигнализирал за съществуването на този проблем. „Реагирахме на сигнала, като осигурихме двама души. След това обявихме конкурс за двама полицейски служители, но се яви един кандидат. Сега има обявен конкурс или ще бъде обявен такъв за още петима полицаи. Дали са много, или малко – тепърва ще стане ясно”,  посочи още министър Радев. Той съобщи какви мерки ще бъдат предприети за гарантиране сигурността на жителите на общината. Първата мярка е, че тук ще бъдат съсредоточени каквито сили прецени професионалното ръководство. Те ще са в подкрепа на полицейското управление в Ботевград поне 2-3 месеца. Втората мярка е провеждане на ежемесечни срещи, като днешната. Следващата мярка е областният управител да събере всички кметове на населените места, за да обсъдят разпределени са правилно полицейските сили. Последната мярка е, че местни полицаи няма да бъдат командировани на други места.  


Тъй като след всеки по-сериозен криминален случай, а и не само, следват кадрови промени в ръководния състав на полицията, репортер на botevgrad.com попита министър Радев дали и този път ще има смяна. В отговор той заяви: „Дали ще има промени, ще стане ясно от анализа, който ще направят от професионалното ръководство. Те ще ми кажат, разбира се, това няма да стане днес или утре. Аз ви казах частично, че днес бяха готови, но е необходимо повече време да се вгледат, да се анализира тази ситуация, и не само тя. Аз Ви казах, че чашата преля и за това дойдохме тук.”. 


В Ботевград днес бяха още главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски, директорът на Областната дирекция на МВР – Георги Григоров, ръководството на Областната администрация на София област и други.