Първият български еко дизайнер предлага висша мода за стилни дами в чужбина. Евгени Петков излага моделите си в Лондонското сити и два пъти годишно участва в шоурум по време на седмицата на модата в Париж. 


30-годишният Евгени е от Ботевград, но от години живее в Лондон. Запленен е от модата още от дете. Само на 20 години се утвърждава в България като първия дизайнер, работещ с еко материали. Заради финансовото си състояние е принуден да рециклира стари дрехи и да твори нови. 


„Изчислявах разхода на плат изключително точно и така се зароди идеята за еко модата, дори без да знам, че съществува подобно нещо“, казва Евгени, известен като Еugеniо. 


През годините експериментира в различни области - спортни облекла, вечерни, ежедневни, бельо, мъжка мода. Днес дрехите му са насочени към висшата мода. 


„Правя дрехи за уверени жени, които искат да бъдат забелязани, но без да се натрапват“, разказва Евгени. 


Споделя пред „Труд“, че е придобил популярност в чужбина с модели с български народни мотиви. 


Често взима участие в състезания и ревюта, финалист е на конкурса за модни дизайнери Mittelmoda The fashion awaгd в Италия, където показва екологичната си колекция за мъже. Едно от любимите му ревюта EcoChic в Женева в подкрепа на Организацията на обединените нации, там е единствен български представител. Моделът на Евгени е обявен за най-добър Haute Coutuгe тоалет. 


Споделя, че пътуванията го вдъхновяват с идеи. „Както и архитектурата и архитекти като Заха Хадид и Жан Новел. Понякога само един красив плат може да е причина за създаване на цяла колекция. Модата за мен е повече бизнес, отколкото изкуство. Моделите ми са съвкупност от инспирации, емоции, маркетинг и бизнес проучване. Аз като дизайнер съм различен с етичната си практика и мисълта за природата, не само за клиента", обяснява нашенецът. 


По време на професионалния му път се сблъсква и с трудности. Най-тежко му е когато следва в университета в Лондон и му се е налагало да избира между това да си купи храна или учебни материали. 


Евгени споделя, че никога не се е чувствал удобно в България и по тази причина избира чужбина: „У нас има много млади таланти, които за съжаление нямат голямо поле за изява и пазарът е много ограничен. Смятам, че в родината ми няма мода така, както я разбирам аз - не се създават тенденции, няма национален съвет, който да работи адекватно и да подпомага талантите.“. 


Дизайнерът е имал удоволствието да прави дрехи за Силвия и Теди Кацарови, Рут Колева, Мария Илиева. В Лондон е облякъл телевизионната звезда Зоуи Хардман. 


Бъдещите планове на Евгени са да развие нов бранд: „Също така ми предстоят важни проекти по отношение на работата ми за фирмите, за които правя дизайн в Лондон. Както споменах фокусът ми е повече в бизнес частта отколкото в изкуството.“. 


Интересуваме се какво смята за тазгодишните абитуриенти, а Евгени споделя, че измежду тях няма нещо ново. 


„Момичетата залагат на дантела и много камъни, а момчетата на класически черен или тъмно син костюм. Аз лично не виждам кой знае каква промяна през последните 10 години.“. 


„Това лято навлизат пастелните тонове, карето, възприемащо се хем за небрежно, но носещо и стил. Монохромът отново ще е на гребена на вълната т.е. комбинация от едноцветни дрехи. Ще навлезе и мода с доста лъскави и прозрачни елементи при дрехите“, казва Евгени. 


За зимата на 2018 година ще са хит също каретата, както и туид - вълнена материя, подходяща за всеки сезон. Блестящите повърхности по плата също ще присъстват в облеклата.