Кметът на Врачеш и жители на селото настояха пред ЧЕЗ за спешна среща с представители на компанията. Срещата се проведе в салона на читалището. Салонът беше пълен с хора, дошли да изразят своето недоволство от честото спиране на тока в селото. От страна на ЧЕЗ присъстваха: Васил Василев – директор на дирекция „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение – България, Свилен Пешев – регионален мениджър за район София област, Величко Атанасов – заместник-ръководител направление за София област, и Васко Луканов – ръководител на оперативен център – Ботевград 
Проблемът датира от десет години, обясниха хората. Те поискаха да знаят какви са причините за проблема. От ЧЕЗ заявиха, че причината е комплексна. Служителите започнаха да обясняват какви действия са предприети за подобряване качеството на електрозахранването, но хората отговориха в един глас, че не приемат обещанията, нито оправданията. Те питат как ЧЕЗ ще ги компенсира за причинените неудобства и повредените уреди.
Хората подкрепиха предолжение на жителка на селото да заведат колективен иск срещу ЧЕЗ.


Недоволните потребители се поинтересуваха дали дейността на ВЕЦ-а влияе по някакъв начин на качеството на електрозахранването в селото. Представител на ЧЕЗ отговори, че е назначена проверка, която ще бъде извършена в понеделник.


Васил Василев обясни, че линията, която захранва Врачеш, е изпълнена въздушно. „Гръмотевичната дейност оказва влияние по въздушните линии. Това не е единствената причина. Има причини, които са и в нашата организация на работата, за които ние сме взели съответните мерки. Във Врачеш има 12 трафопоста, които се захранват помежду си, връзките между тях са кабелни. Когато падне мълния, тя пада по въздушната линия, но се отразява на кабелите. След като отстраним аварията по кабела, трябва да нормализираме схемата на захранване и това се отразява при Вас, като има едно краткотрайно прекъсване от порядъка на 5-10 минути”, обясни той. Василев допълни, че ремонтите по съоръженията, подмяната на отделни компоненти по мрежата, плановите работи по нея също налягат спиране на тока за определен период от време. 


Василев увери хората, че ЧЕЗ има сериозни инвестиционни намерения за подобряване на електрозахранването в тяхното населено място. По негови думи, от понеделник ще започне заснемане с термовизионна камера и ултразвуков детектор – съоръжения, които могат да открият предпоставки за аварийни ситуации. „Ще направим една превантивна поддръжка, като ще заснемем цялата мрежа – от подстанция Ботевград, всички съоръжения на територията на Врачеш и след територията на селото”, обеща Васил Василев. Той изброи последователно и останалите стъпки, които ще бъдат предприети от ЧЕЗ. 


Един от присъстващите попита дали съществува възможност въздушните кабели да преминават по друг начин, за да се реши проблемът. В отговор Василев заяви, че технически е възможно, но това е дългосрочна програма, свързана с изготвянето на проект и издаване на разрешение на строеж.  


На срещата присъства и общинското ръководство. Кметът Иван Гавалюгов бе категоричен, че общината ще окаже пълно съдействие, ако трябва кабелите да бъдат положени под земята.


Гавалюгов поиска от Васил Василев да поеме ангажимент в началото на следващата седмица експерти на ЧЕЗ да се срещнат с общинското ръководство. „Искам да се каже какъв е проблемът, какво ще бъде решението, колко ще струва, по какъв начин може да съдейства общината, както и да се ангажирате с конкретни срокове за изпълнение, каза Иван Гавалюгов. – Ако има действително възможност, физическа, надявам се техническа от Ваша страна, да се направи връзка между подстанцията, която е в Ботевград, и в село Врачеш”, допълни той.


Представителят на ЧЕЗ се ангажира да организира такава среща и да изпълнят исканията на общинското ръководство. Информацията, която ще бъде предоставена на общинския кмет и кмета на Врачеш, ще се сведе и до знанието на жителите на Врачеш. Освен това врачежани ще излъчат свои представители, които ще участват в срещата.


Преди да си тръгне, Васил Василев поднесе извинения на хората за причиненото неудобство и им благодари за активното участие в срещата. Някои от тях отвърнаха с освиркване.