Къщичката за книги на площад „Форум” вече не е това, което беше. Дървени части от нея се търкалят в близките тревни площи, а вътре няма нито една книга. Как изглеждаше къщичката, когато отново бе поставена на старото си място – до ротондата, и как изглежда сега – може да видите на снимките, които публикуваме. 


Кой и защо е сторил този вандалски акт – на този етап няма яснота. Да се надяваме, че с помощта на камерите за видеонаблюдение, монтирани на площад „Форум”, самоличността на злосторника ще бъде установена. 


За първи път къщичката за книги бе поставена през 2016 год. Идеята бе реализирана от две инициативни майки от Ботевград, които пожелаха да не се афишират. Те бяха поставили в къщичката книги, както и пособия за рисуване. Желанието им бе книгите да се ползват от малки и големи, които обичат да четат. Мотото на самата инициатива е написано на къщичката: „Прочети, върни, подари”. А нейната цел - да насърчи четенето. 


Само преди няколко дни – на 11 юни, общината отново постави къщичката с нови книги в нея - „Спящата красавица“, „Дивите лебеди“, „Пепеляшка“, „Василиса прекрасна“, „Принцесата и граховото зърно“, както и от поредицата „Моята първа книга“ - за Васил Левски, Кирил и Методий, Народните будители, Националните символи и други. 


Надеждата на хората, осъществели и подкрепили идеята, че към къщичката за книги ще бъде проявено добросъвестно отношение, не се оправда. За съжаление на всички, които обичат да четат.