Официалната церемония по дипломиране на зрелостниците на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ се състоя днес в малкия салон на читалище „Христо Ботев“. Тя започна с изпълнението на училищния химн „Млади златаровци“. По традиция зрелостниците дадоха клетвено обещание, че ще бъдат верни на заветите на своя патрон- любов към труда, любов към истината, любов към народа, да не забравят родния край и родното училище и да им служат вярно и честно. 


Директорът на училището Даниела Колева произнесе приветствено слово към зрелостниците: „Скъпи випускници, най-съкровеното човешко право е правото на свобода и лично щастие. Всеки го разбира по своему, търси го по своему. Светът днес е пред Вас - свят за изява, за труд, за посвещение, за пътуване, свят за обич. Всеки от Вас ще избере своята пътека в него и ще тръгне да търси своето щастие. Пожелавам Ви да го намерите!". Тя припомни успехите им в училищните и извънучилищни дейности.


Тази година допуснати до държавен зрелостен изпит бяха 86 ученици - дневна форма на обучение, които успешно ги издържаха. Средният успех от държавните зрелостни изпити е: много добър 4.62 по Български език и литература, Английски език - отличен 5.58, Немски език - 5.09, Испански език - 5.07, Математика - 4.94, История и цивилизация - 4.56, География и икономика - добър 3.88, Философски цикъл - 4.34 и Биология и здравно образование - много добър 4.67. 


Последва раздаването на дипломите. Първенец на випуска е Цветелина Пенева с успех отличен 5.94, следвана от Петя Гаврилова- 5.92 и Поля Дакова – 5.90. На Цветелина Пенева се връчи подарък от председателката на училищното настоятелство Елеонора Дачева. 


С отличен успех средното си образование завършват 23 зрелостници, 45 са с много добър, 18 с добър. Завършващи със среден успех няма. Колева изброи многобройните постижения на учениците на олимпиади, конкурси, състезания на национално ниво, както и участията им в различни прояви и инициативи. 


Церемонията завърши с предаване на училищното знаме от Випуск 2018 на следващия. Както всяка година, така и днес младите възпитаници на Ботевградската гимназия прекрачват прага към още по-добър и успешен живот.


„Да завършиш не е краят, това е ново начало. Днес е първият ден от Вашето бъдеще“, каза в словото си Даниела Колева.