Уникална по рода си система за отдалечена медицинска диагностика е монтирана в центъра на Ботевград. Тя се намира на площад „Освобождение“, пространството между сградите на общината и НЧ „Христо Ботев 1884“. 


„Само ползи на жителите на Община Ботевград може да донесе откриването на тази демонстрационна сфера. Радвам се, че Ботевград бе избран от фирма „Aossia“ за демонстриране на новаторските услуги в областта на медицината. Възможностите на тази система са неограничени откъм място на работа. Такива центрове биха могли да намерят идеално приложение в селата, където пациентите са на десетки километри от своите лични лекари. Надявам се през следващите два месеца хората да проявят любопитство и повече от тях да се възползват от този вид медицински услуги, както и да се убедят в качествата и удобството на телемедицината“ – каза при официалното откриване на демонстрационната сфера кметът Иван Гавалюгов. 


„Телемедицината е метод за отдалечена диагностика и консултация. Когато даден човек прецени, че се нуждае от преглед, а личният му лекар е далече, той може да дойде в демонстрационната сфера и с нашата апаратура този преглед може да се извърши дистанционно. Ползите за пациентите са много: удобство, скъсяване на дистанцията между лекар и пациент, получаване на качествена услуга и други. Демонстрационната сфера ще остане в Ботевград в рамките на два месеца. Гражданите, които през това време ще се възползват от нашите услуги, няма да заплащят за тях", това съобщи Николай Полендаков - специалист във фирма Aossia. Чрез присъстващите представители на медии той отправи покана към личните лекари да посетят демонстрационната сфера и да се запознаят отблизо с възможностите на системата. 


Телемедицината обхваща широка гама от услуги в почти всички аспекти на съвременната медицина. Тя може да бъде разделена на три основни категории: медицински измервания, здравен мониторинг и дистанционни услуги.


Проектът се осъществява в партньорство с Община Ботевград. Той се реализира в нашия град, тъй като единият от собствениците на фирма Aossia - Ивайло Петров, е наш съгражданин. Част от екипа на фирмата също са местни хора.