Пред медиите днес кметът Иван Гавалюгов коментира реакцията на гражданите, присъствали на общественото обсъждане на идейните предложения за изграждане на четири паркинга в Ботевград – на улиците „Мургаш”, „Стефан Стамболов” и „Райна Княгиня” / на юг от китайската стена/ и зад Съдебната палата. 


„Нещо, което не може да не направи впечатление, е, че на общественото обсъждане присъстваха основно граждани, които се чувстват пряко засегнати в негативен аспект от така внесените предложения. По никакъв начин обаче у мен не остана усещането, за някои от паркингите, че това е мнението на болшинството живеещите на тези улици. Явно се оказва, че хората, които подкрепят идеята за тези паркинги и биха се ползвали директно от реализацията им, визирам конкретно паркинга зад кооперациите на ул. „Георги Сава Раковски”, 1, 3 и 5, на ул. „Мургаш”, зад „Стефан Стамболов” – до трафопоста, и зад. „България” 11, не присъстваха на общественото обсъждане”, посочи кметът Гавалюгов. Той за пореден път обясни, че идеята за изграждане на паркинги на упоменатите места е породена от факта, че живущите на бул. „България” 13 нямат нито едно паркомясто, прилежащо към техния блок. 


„Имотът, в който се намира блокът на „България” 13, кооперациите на „Раковски”, включително на „Стамболов” 2 и 4, са в един имот за комплексно жилищно застрояване, който е общинска собственост, редно е да намерим решение за осигуряване на необходимите паркоместа в този имот. Целта е колите да освободят неподходящото място, което заемат от години – на бул. „България”, обясни кметът. –Естествено, аз не казвам, че хората, които присъстваха, нямат своите основателни мотиви. Но ние гледаме да решим генерално даден проблем и знаем, че когато се решава, той би засегнал в негативен аспект някой, но ако трима са засегнати, а сто и трима - облагодетелствани, общественият интерес говори в полза да се реализира това инвестиционно намерение”, допълни Иван Гавалюгов. Според него малко заблуждаващо остава впечатлението, че има сериозна съпротива срещу така направените предложения за изграждане на паркинги. 


„По-сериозна съпротива имаше срещу изграждане на двуетажен паркинг зад сградата на Съдебната палата и зад Младежкия дом. Признавам, че за мое учудване най-големите противници, то си има и своето логичното обяснение, се оказаха живущите в блока на бул. „Трети март” №81, които и в момента няма къде да паркират. Идеята за изграждане на паркинг там не е само за това да удовлетвори техните нужди, а да осигурим паркоместа в периферията на централната градска част”, обясни още кметът Гавалюгов. По негови думи, съмненията, че там не може законосъобразно да бъде изграден паркинг, защото мястото е площад, не са основателни. 


„Предназначението на общинския имот, в който влизат и Младежкият дом, и Бизнес центърът, ротондата, Ритуалният дом и т.н., е и за паркинг, специално в тази си част”, подчерта кметът.                  


„Дали обаче е целесъобразно изграждането на паркинг зад Съдебната палата – въпросът е дискусионен. Разбирам недоволството на живущите в блока, че това би им създало допълнително шум, замърсяване на въздуха, неудобства. Негативно становище изказа и присъстващият представител на Съдебната палата, и то по-специално срещу предложението за паркинг на две нива. Затова тази идея няма да я реализираме в този й вид, но ще продължим да работим в посока на изграждане на паркинг на едно ниво, каза Иван Гавалюгов и допълни: „Продължаваме да разглеждаме сериозно въпроса за осигуряване на паркоместа за посетителите на централната част на града, независимо дали живеят тук, или не. Казвам това, защото проблемът е наболял. Очертава се скоро да стане доста по-критично положението с оглед на инвестиционни намерения, официално заявени в община Ботевград, от собственика на имота между дирекция „Социално подпомагане” и Бизнес центъра, който към момента се използва нерегламентирано за паркинг.”. 


Кметът Иван Гавалюгов съобщи, че общината сериозно ще обмисли предложението, направено от гражданин по време на общественото обсъждане вчера, да бъде продължен паркингът от Бизнес центъра до първия пешеходен мост, като коритото на Стара река бъде закрито по аналог на закритата централна част. 


„Това е идея, която си заслужава съвсем сериозно да бъде обсъдена. Тя е добра алтернатива на идеята за паркинг на две нива зад Съда. По груби първоначални изчисления бихме могли да осигурим места за около сто автомобила, които няма да са в непосредствена близост до жилищни сгради, посочи кметът Гавалюгов. – „Наивно е да си мислим, а и не е съвсем коректно, че колите трябва ди ги изнесем изцяло извън града. Едва ли не Ботевград да стане пешеходна зона. Това е малко преекспонирано като теза. Ясно е, че всеки един нормален град трябва да осигури инфраструктура, така че жителите и посетителите да могат до достигат максимално удобно и лесно до желаното от тях място. Естествено, когато се намери баланс и с осигуряването на пешеходни зони, зони за отдих и т.н.”, каза в заключение кметът Гавалюгов.