За нов гробищен парк общината предлагат общински терени, които се намират в югозападна посока от язовир Мали лаг, в непосредствена близост до пътя за така наречената местност „Малините”.  Направено е предварително проучване на терените и неофициално съгласуване с Районна здравна инспекция за допустимост. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов на днешния редовен брифинг с местните медии. 


„Хубавото на терена е, че е отдалечен от жилищни сгради, от една страна, а от друга, че е близо до съществуващ път, макар и в много лошо състояние. Пътят, разбира се, ще бъде ремонтиран. Има необходимите комуникации – ток, вода може да бъде осигурена, т.е. съпътстващата инфраструктура може да бъде подсигурена без сериозни инвестиции. Освен това самият терен позволява разширение в бъдеще. До него се стига за пет минути от последните блокове в ЖК „Васил Левски”. Това е нашето предложение на база на доста проучвания на сериозни терени в района на Ботевград”, коментира кметът. По негови думи теренът е с лек наклон, отводнява се и няма опасност от заблатяване. 


„Ние считаме, че този терен е удачен, но все пак искаме да чуем и мнението на гражданите. Надявам се на общественото обсъждане, което ще се състои на 27 юни от 18 часа, да присъстват повече жители на града, които да споделят своето виждане и да зададат въпроси, ако имат такива”, каза Иван Гавалюгов. 


След общественото обсъждане ще запознат процедурите по отреждане на имотите, проектиране и изграждане. 


„Изграждане на нов гробищен парк е крайно наложително с оглед изчерпването на гробните места в настоящия гробищен парк”, обясни кметът. 


Иван Гавалюгов съобщи, че общината е получила разрешение от съответните институции за разширяване на гробищния парк в източна посока. „Това сме го разглеждали като временен вариант. Има основателно недоволство от живущите в новата част на ЖК „Васил Левски”, особено от блоковете, които се намират в непосредствена близост до въпросното разширение. За момента ще се ограничим само с една полоса от десет метра разширение в източна посока. Става дума за двеста гробни места. След това – вярвам, ще имаме вече нов гробищен парк”, коментира той.